EN BOKFILM FRÅN
DIKTENS MUSEUM

ÖPPNA BOKFILMENGUNNAR EKELÖF OCH STIG ÅSBERG PÅ MÖRKÖ (1936). FOTOGRAFIET,SANNOLIKT TAGET AV ERIK ASKLUND, HAR VI LÅNAT FRÅN EN PRIVAT SAMLING.

Gunnar Ekelöf
och vägen till

Färjesång

Gunnar Ekelöf föddes i Stockholm den 15 september 1907 och dog i Sigtuna den 16 mars 1968. Ekelöfs liv kom att gå i diktens tecken. Tidigt faderlös levde han länge på familjens förmögenhet, men 1932, i samband med Kreuger-kraschen, miste han sin ekonomiska trygghet. Året innan, i tidskriften Spektrum, hade han begått sin poetiska debut. Och nu blev dikten hans liv. Mycket snabbt blev Ekelöf en central och inflytelserik gestalt i den svenska samtidslitteraturen.

Diktsamlingen ”Färjesång”, som låg på bokhandelsdiskarna i september 1941, anses allmänt som Gunnar Ekelöfs stora genombrott. Den här bokfilmen utgör en kort introduktion till ”Färjesång” – och till ett mångbottnat författarskap.
ETT DUBBELT TACK. Vi vill utsträcka ett varmt och djupt tack till rättighetshavaren som gett oss tillstånd att lägga ”Färjesång” samt Ekelöfs egna inläsningar av dikterna till Litteraturbankens digitala bibliotek. Vi vill också tacka den privata samlare som låtit oss ta del av korrekturen till diktsamlingen, och till diverse andra material som kommit till rik användning i bokfilmen. Tack!MER OM EKELÖF. Bokfilmen är en början – och sedan finns förstås samlingarna hos Litteraturbanken kvar att utforska. Missa dem inte! Där finns sedan tidigare bland annat en utställning om Gunnar Ekelöfs debutdiktsamling ”sent på jorden” (1932). Där finns också ett omfattande kringmaterial, med bl.a. Olof Lagercrantz texter om Ekelöf – och mycket annat.BIBLIOTEKS- och LÄSTIPS OM EKELÖF & FÄRJESÅNG. Följande verk är omistliga, och fler kunde nämnas: Bengt Landgren, ”Polyederns gåta. En introduktion till Gunnar Ekelöfs Färjesång” (1998) ::: Carl Olov Sommar, ”Gunnar Ekelöf. En biografi” (1989) ::: Gunnar Ekelöf, ”Brev 1916–1968” (1989) ::: Gunnar Ekelöf, ”Skrifter” (vol. 1–9, 1991–1993)

FÄRJESÅNG BLIR TILL

GUNNAR EKELÖF HOS LITTERATURBANKEN

FÄRJESÅNG 1941

EN BOKFILM FRÅN
DIKTENS MUSEUM

LJUD & BILD: EKELÖFS RÖST OCH ANDRAS

GUNNAR EKELÖF HOS LITTERATURBANKEN

LJUD & BILD: EKELÖFS RÖST OCH ANDRAS

Gunnar Ekelöf, ”Färjesång” (1941).
Exemplaret har vi lånat från Universitetsbiblioteket i Lund.

Färjesång

EKELÖFS 1930-TAL

LYSSNA PÅ GUNNAR EKELÖF
SOM LÄSER ”JAG TROR” (1963)
KLICKA FÖR ATT SPELA & PAUSA

BOKFILMEN STÄLLDES SAMMAN
AV DICK CLAÉSSON FÖR DIKTENS
MUSEUM, AUGUSTI 2023