Tage Aurell
TAGE AURELL (1895–1976). ”I en av sina sena texter, ’På Patmos’ (tryckt i boken Vägar och möten, 1960), citerar Tage Aurell med tydligt gillande de skäl som St. Christodoulos strax före år 1100 hade angett för att bygga ett kloster på ön ifråga: ’Sterila och torra Patmos, i all dess nakenhet, är platsen för de oeftergivliga regler jag vill ha åtlydda.’
Ön var karg och i princip obeboelig. Aposteln Johannes hade på sin tid förvisats dit som ett strängt straff (och ständigt längtat tillbaka till Efesos). Men, inflikar Aurell:
’… att den gode klosterbyggarn inte såg att vackert är här också!’
Det kan bli långsökt i överkant att likna Mangskog i västra Värmland vid Patmos, Uppenbarelsebokens tillkomstplats. Men att den avsides skogssocknen i Jösse härad var på sitt sätt kongenial med de ’oeftergivliga regler’ som Aurell tidigt inrättade sitt författarskap efter – det blev en tankefigur som hans litterära samtid efterhand tog fatt i, och gjorde en legend av.
’Anakoreten i Mangskog’, hände det att han kallades.” – Så inleds Lars Anderssons presentation av Tage Aurell. Läs hela texten här.
