acorn-5796936_1920

Hösttermin i

LITTERATUR­­­­­BANKENS SKOLA

Litteraturbankens Skola är en helt kostnadsfri resurs för lärare och elever, bibliotekarier och alla litteraturläsare. Här hittar du dikter, noveller och romaner av svenska klassiska författare.

För alla årskurser:

Förskoleklass – Årskurs 3
Årskurs 4 – Årskurs 6
Årskurs 7 – Årskurs 9
Gymnasium

Texterna har tillhörande arbetsuppgifter och frågor, och de har också indelats tematiskt under menyingången TEMA. Om du söker texter som skall passa till ett visst ämne, århundrade eller årstid hittar du vägen genom denna ingång till vårt material. Exempel på teman är:

ENSAMHET 
KVINNOSAK
1700-TAL       

Här finns också:

Författarpresentationer
Material för lärare
A-Ö för litterära TERMER & BEGREPP

En bro av poesi

Hösten 2021 får alla barn som börjar förskoleklass diktantologin En bro av poesi som gåva från Svenska Akademien.

”Poesin stimulerar fantasi och tänkande. Den ger uttryck för känslor och utvecklar både språkkänsla och ordförråd.”

Antologin består av 60 dikter ur den svenska poesiskatten, både äldre och nyare dikter skrivna för alla åldrar, och har illustrerats av 15 nutida illustratörer. Dikturvalet har gjorts av Ann Boglind och Anna Nordlund som också har gjort materialet till Litteraturbankens Skola.

”Men hur ska man få till det i en stressig vardag …?
En idé vi har är att det inte alltid behöver innebära läsning av långa böcker … Korta dikter kan rymma ett stort innehåll.”

Tanken är att barnen ska ta med boken hem för att läsa den tillsammans med sina familjer. Skolverket skänker dessutom ett antal exemplar till skolorna, så att fler elever kan ta del av dikterna.

Till dikterna hör en fördjupad HANDLEDNING som ger tips och råd när det gäller val av dikt, högläsning, och samtal – och hur skolan kan skapa en stimulerande miljö för poesi. Handledningen är i pdf-format och kan hämtas via knappen under bilden.

(Citaten är hämtade ur HANDLEDNINGEN skriven av Ann Boglind och Anna Nordlund)

LITTERATURBANKEN &

NATIONALMUSEUM &

BILDNINGSPODDEN

”VERKET” är klassikerpodden där kulturhistorien diskuteras, upplevs och analyseras genom olika klassiska verk.
Tillsammans med ledande litteratur- och konsthistoriker diskuterar Paulina Helgeson, Litteraturbanken och Anna Jansson, Nationalmuseum klassikernas betydelse och vad de kan säga oss idag.

Lyssna på de två första poddavsnitten där man diskuterar Karin Boyes dikt ”I rörelse” från 1927 och Gustaf Cederströms målning ”Karl XII:s likfärd”.

”Verket” är ett samarbete mellan Litteraturbanken, Nationalmuseum och bildningsmagasinet Anekdot vid Stockholms universitet.

Hos Litteraturbanken finns flera antologier med noveller av svenska författare att ladda hem helt utan kostnad, till exempel Vampyrernas natt och andra rysligheter .

Besök gärna vår ANTOLOGI-SIDA där vi har samlat antologier som finns fritt tillgängliga hos Litteraturbanken. 

Hos Litteraturbanken hittar du många av de stora verken och författarskapen. I vår KRONOLOGI har vi försökt att göra dessa överskådliga genom att ordna verk och författare kronologiskt.

Gå på upptäcktsfärd: från Erikskrönikans 1300-tal till 1900-talets stora författarskap.

Allt är lättåtkomligt länkat till Litteraturbanken.

Följ med Carl von Linné på resa!

VÄLKOMMEN till Litteraturkartan.se!

Här kan du gå på upptäcktsfärd i litteraturens tecken genom Blekinge, Bohuslän, Dalsland och Västergötland – och genom seklerna. 

(Litteraturkartan kommer att utökas med fler landskap.)

DIKTENS MUSEUM är Litteraturbankens utställningshall. Här presenteras större och mindre utställningar om allt som hör litteraturen till: utställningar om poesi, om prosa, om trubadurdiktning och visor, om författarfotografier, diktinläsningar och handskrifter.

Just nu är Evert Taube aktuell på Diktens Museum men här finns också andra utställningar: Anna-Greta Wide, Harry Martinson med flera.

FISCHY

KNÄVELBORR

SYRTUT

Vill du veta vad ett ord betyder?

På sajten svenska.se kan du enkelt söka i tre ordböcker samtidigt:

Svenska Akademiens Ordlista
(SAOL)

Svensk Ordbok
(SO)  

Svenska Akademiens Ordbok (SAOB)

tips!

Sajten Bokcirklar.se har uppdaterats och blivit snabbare och mer lättanvänd. Där finns också olika tips om vad och hur man kan läsa. 

Läs mer på Bokcirklar.se

 

Litteraturbankens Skola är tänkt att fungera som läsarens vägledning till det svenska litteraturarvet.

Vid sidan av Litteraturbankens vanliga texter och kommentarer finns här pedagogiska introduktioner, översikter, uppgifter för eleverna och läshandledningar.

Vi som har gjort skolan heter Ann Boglind och Anna Nordlund. Läs mer om oss HÄR!

LITTERATURBANKEN.SE tillgängliggör svensk skönlitteratur och andra texter som är viktiga för att vi ska förstå vårt gemensamma litterära kulturarv. Allting är fritt tillgängligt för lustläsare och forskare, lärare och elever, studenter och bibliotek. Allting finns läsbart och sökbart på webbplatsen LB.se, men dryga tusen titlar kan också sparas ner till läsplattor och mobiltelefoner direkt från webbplatsen eller bibliotekens kataloger (via Libris).

LITTERATURBANKENS SKOLA använder dikter, romaner och noveller från den svenska klassiska litteraturen – och allt går att läsa även hos LB.se, tillsammans med tusentals andra böcker, uppsatser, introduktioner och annat. Bokmärk LB.se redan idag!

Print Friendly, PDF & Email
Stäng meny