VÄLKOMMEN TILL LITTERATURBANKENS SKOLA –

HÄR FINNS DE SVENSKA KLASSIKERNA

Litteraturbankens Skola är en kostnadsfri resurs för lärare och elever, bibliotekarier och alla litteraturläsare, innehållande dikter, noveller och romaner av svenska klassiska författare.

Texterna har indelats för de olika årskurserna:

och till de flesta av texterna finns arbetsuppgifter och frågor.

Alla texter har också indelats tematiskt under menyingången TEMA. Om ni söker texter som skall passa till ett visst ämne, århundrade eller årstid hittar ni vägen genom denna ingång till vårt material. Exempel på teman är:

Vidare finns författarpresentationer, material för lärare och A-Ö för litterära termer och begrepp.

NYTT OCH AKTUELLT

NYHET! Nu kan man söka fram verk i kronologisk ordning hos Litteraturbanken.

Den nya funktionen möjliggör sökningar efter tryckår. Förfina din sökning efter årtal (från 1248 fram till idag) och se vilka böcker som trycktes under ett specifikt år eller under ett specifikt tidsspann.

För att använda funktionen går du till vår sida BIBLIOTEK och drar i reglaget under ”Tidslinje: Kronolgisk sökning” (dra in både från höger och från vänster) för att isolera just det eller de år du är intresserad av.

Litteraturbanken har numera ett ljud- och bildarkiv innehållande inläsningar – både nyinspelade och historiska – av dikter och noveller. Här finns också intressanta historiska filmklipp.

Så här i jultider kan man höra Selma Lagerlöf läsa ”Ett barndomsminne. Julklappen”. Klicka HÄR för att lyssna till inspelningen.

I Ljud- och Bildarkivet finns diktinläsningar gjorda av Jila Mossaed, Henric Holmberg, Agneta Pleijel och många fler.

”Smält min is,
låt min snö
gå i tö”,
suckade vintern till våren.

”Kanhända, kanhända om solen vill,
vi vänta väl ännu en månad till,
så kanske det sker”, sjöng våren.

Gustaf Fröding 1898 

Fri dramatik för alla!

Hos Litteraturbanken hittar du Dramawebben som innehåller en samling med över 300 svenska pjäser – båda kända och mindre kända.

Här finns dramatik från början av 1600-talet fram till 1930-talet, både för vuxna och barn, i olika genrer:  komedier, tragedier, dramer, farser skoldramer och sagospel.

Sökfunktionerna gör att du kan filtrera materialet på bl.a. antal medverkande och antal akter.

En stor del av materialet går även att ladda ner som pdf och kan skrivas ut som manus.

Litteraturbankens Skola har blivit berikad med nytt prosamaterial. HÄR hittar du ett antal nya noveller att arbeta med, och HÄR finns en nyskriven sida med vägledning och uppgifter för att arbeta med noveller och kortprosa.

Det nya novellmaterialet består av texter skrivna av bland annat Ivar Lo-Johansson, Karin Boye, Dan Andersson, Victoria Benedictsson och August Strindberg. 

Tio av de elva novellerna är hämtade från Litteraturbankens antologi In my solitude. Hela denna samling finns inläst av Jessica Schiefauer, lyssna på ljudboken HÄR.

Litteraturbankens skola är tänkt att fungera som läsarens vägledning till det svenska litteraturarvet.

Vid sidan av Litteraturbankens vanliga texter och kommentarer finns här pedagogiska introduktioner, översikter, uppgifter för eleverna och läshandledningar.

Vi som har gjort skolan heter Ann Boglind och Anna Nordlund. Läs mer om oss HÄR!

LITTERATURBANKEN.SE tillgängliggör svensk skönlitteratur och andra texter som är viktiga för att vi ska förstå vårt gemensamma litterära kulturarv. Allting är fritt tillgängligt för lustläsare och forskare, lärare och elever, studenter och bibliotek. Allting finns läsbart och sökbart på webbplatsen LB.se, men dryga tusen titlar kan också sparas ner till läsplattor och mobiltelefoner direkt från webbplatsen eller bibliotekens kataloger (via Libris).

LITTERATURBANKENS SKOLA använder dikter, romaner och noveller från den svenska klassiska litteraturen – och allt går att läsa även hos LB.se, tillsammans med tusentals andra böcker, uppsatser, introduktioner och annat. Bokmärk LB.se redan idag!

Print Friendly, PDF & Email
Stäng meny