SKOLAN – NY FORM OCH NYTT INNEHÅLL

Litteraturbankens Skola har fått en ny form! Som du kan se har Skolan flyttats över i en WordPressinstallation – vilket gör den smidigare att besöka på mindre skärmar, så nu ska din läsplatta och din mobiltelefon fungera bättre när du vill använda Skolan.

Men det finns också mycket nytt att upptäcka. En av de roligaste sakerna är att vi har lagt till sisådär 180 diktinläsningar – så nu kan du lyssna på dikterna samtidigt som du läser dem …

Och det finns nu också fler uppgifter att kasta sig över! Och fler teman! Ja, det har hänt saker lite överallt på Skolan. 

SOMMARLOV!

Nu är skolorna stängda, lärare och elever har sommarlov, och även Litteraturbankens Skola vilar sig över sommaren.

Redaktionen önskar alla lärare och elever en riktigt härlig ledighet, med allt vad som hör till. Och för den som vill ha läsning på fickan finns det massor att ladda ner från Litteraturbankens bibliotek HÄR.

Vi ser fram emot att ha er tillbaka igen i augusti, när nätterna blir mörkare och ett nytt läsår står för dörren. 

GLAD SOMMAR!

Karin Boye läste förstås upp sina egna dikter vid ett stort antal tillfällen. Hade man tur, och befann sig i publiken, kunde man höra henne läsa. Men i Sveriges Radios arkiv finns det inspelningar som fångat Boyes röst för eftervärlden. Och vill du höra hur Boye själv läste sina dikter så kan du göra det nu! Ljudspåren finns inlagda i Skolan, tillsammans med många andra inläsningar av Boyes dikter gjorda av andra röster, som exempelvis Agneta Pleijel.

Alla områden har sina egna ord och begrepp, så även litteraturen. Vad är egentligen en anapest, och vad betyder fokalisering? Vad utmärker en allegori, och hur känner man igen en konstsaga? Besök vår sida Termer och begrepp, och botanisera bland orden. Kanske träffar du på en daktyl!

Litteraturbankens skola är en resurs för lärare och elever, bibliotekarier och alla litteraturläsare: den är tänkt att fungera som läsarens vägledning till det svenska litteraturarvet. Vid sidan av Litteraturbankens vanliga texter och kommentarer finns här pedagogiska introduktioner, översikter, uppgifter för eleverna och läshandledningar. Vi som har gjort skolan heter Ann Boglind och Anna Nordlund. Läs mer om oss HÄR!

LITTERATURBANKEN.SE tillgängliggör svensk skönlitteratur och andra texter som är viktiga för att vi ska förstå vårt gemensamma litterära kulturarv. Allting är fritt tillgängligt för lustläsare och forskare, lärare och elever, studenter och bibliotek. Allting finns läsbart och sökbart på webbplatsen LB.se, men nära tusen titlar kan också sparas ner till läsplattor och mobiltelefoner direkt från webbplatsen eller bibliotekens kataloger (via Libris).

LITTERATURBANKENS SKOLA använder dikter, romaner och noveller från den svenska klassiska litteraturen – och allt går att läsa även hos LB.se, tillsammans med tusentals andra böcker, uppsatser, introduktioner och annat. Bokmärk LB.se redan idag!

Print Friendly, PDF & Email
Stäng meny