August Strindberg & Gunnar Ollén
Samlade Verk. Nationalupplaga. 39. Till Damaskus
August Strindbergs Samlade Verk 39. Nationalupplaga. Norstedts, Stockholm 1991. Texten redigerad och kommenterad av Gunnar Ollén.
Hänvisa till detta verk
URN är en permanent länk till ett digitalt objekt. Denna etexts URN är: https://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:lb-lb8203270-etext
Använd denna länk när du hänvisar till verket så hittar du till fram även om det skulle flyttas i framtiden.
Första delen av skådespelstrilogin Till Damaskus (1898) har kommit att betraktas som ett portalverk för den expressionistiska dramatiken inom världslitteraturen. Radikalen Strindberg som alltsedan Röda rummet låg i fejd med den svenska borgerligheten och som hade skrivit utmanande djärva naturalistiska dramer hade vid mitten av 1890-talet hamnat i en svår psykisk kris med religiösa förtecken. Damaskus-dramat blev vittnesbördet om att han kunde se krisens mardrömslika upplevelser i ett litterärt perspektiv. Samtidigt skildras med brinnande intensitet en troskamp som hade motsvarigheter hos andra europeiska författare.
I Till Damaskus II (1898) och III (1901) är tempot lugnare. Men också här bjuds på scener av stor dramatisk kraft som en makaber guldmakarbankett i andra delen och i den tredje en märklig rättegång om kärlek och svek högt uppe i ett berglandskap.

Litteraturbankens utgåva är baserad på material som tillhandahållits av redaktionen för August Strindbergs Samlade Verk.
ⓒ Stockholms universitet. Utgivarens inledning och kommentarer får inte spridas eller förändras. Får inte utnyttjas kommersiellt.
För den litterära texten gäller licensen CC BY.
422 | Bilden har vänts för att lättare kunna ses på skärmen. |
450 | på romamen Klostret – på romanen Klostret |
493 | jr texten s. 38 – jfr texten s. 38 |