LITTERATUR­­­­­BANKENS SKOLA

LITTERATURBANKENS SKOLA är en helt kostnadsfri resurs för lärare och elever, bibliotekarier och alla litteraturläsare. Här hittar du dikter, noveller och romaner av svenska klassiska författare för alla årskurser.

Till alla texter finns arbetsuppgifter och frågor, och de har också indelats tematiskt under menyingången TEMA. Om du söker texter som skall passa till ett visst ämne, århundrade eller årstid hittar du vägen genom denna ingång till vårt material.

Exempel på teman:
HÖST
KVINNOSAK
1700-TAL

Nu är det höst och de gyllene fåglarna
flyga alla hem över djupblå vatten;
på stranden sitter jag och stirrar i det granna glittret
och avskedet susar genom grenarna.
Avskedet är stort, skilsmässan förestående,
men återseendet är visst.
Därför blir sömnen lätt när jag somnar med armen under huvudet.
Jag känner en moders andedräkt på mina ögon
och en moders mun mot mitt hjärta:
sov och slumra mitt barn, ty solen är borta. –

Hitta dikter på olika teman under TEMA-fliken

LITTERATURBANKEN &

NATIONALMUSEUM &

BILDNINGSPODDEN

”VERKET” är klassikerpodden där kulturhistorien diskuteras, upplevs och analyseras genom olika klassiska verk.
Tillsammans med ledande litteratur- och konsthistoriker diskuterar Paulina Helgeson, Litteraturbanken och Anna Jansson, Nationalmuseum klassikernas betydelse och vad de kan säga oss idag.

 

”Verket” är ett samarbete mellan Litteraturbanken, Nationalmuseum och bildningsmagasinet Anekdot vid Stockholms universitet.

SELMA

LAGERLÖF

HERR ARNES

PENNINGAR

”Kan man älska en mördare?” var frågan som Ann Boglind fick från en av sina elever efter att de hade läst Selma Lagerlöfs ”Herr Arnes penningar” i klassen.

Ann Boglind skriver i den här uppsatsen om hur man kan närma sig Lagerlöfs text och hon delar med sig av sina egna erfarenheter från klassrummet.

Hela texten finns nu att läsa hos Litteraturbanken.

En bro av poesi

Hösten 2021 får alla barn som börjar förskoleklass diktantologin En bro av poesi som gåva från Svenska Akademien.

”Poesin stimulerar fantasi och tänkande. Den ger uttryck för känslor och utvecklar både språkkänsla och ordförråd.”

Antologin består av 60 dikter ur den svenska poesiskatten, både äldre och nyare dikter skrivna för alla åldrar, och har illustrerats av 15 nutida illustratörer. Dikturvalet har gjorts av Ann Boglind och Anna Nordlund som också har gjort materialet till Litteraturbankens Skola.

”Men hur ska man få till det i en stressig vardag …?
En idé vi har är att det inte alltid behöver innebära läsning av långa böcker … Korta dikter kan rymma ett stort innehåll.”

Tanken är att barnen ska ta med boken hem för att läsa den tillsammans med sina familjer. Skolverket skänker dessutom ett antal exemplar till skolorna, så att fler elever kan ta del av dikterna.

(Citaten är hämtade ur HANDLEDNINGEN skriven av Ann Boglind och Anna Nordlund)

En bro av poesi

Till dikterna hör en fördjupad HANDLEDNING som ger tips och råd avseende diktval, högläsning, och samtal – och hur skolan kan skapa en stimulerande miljö för poesiläsning. Handledningen är i pdf-format och kan hämtas kostnadsfritt via knappen nedan.

EDITH

SÖDERGRAN

1892-1923

Svenska Litteratursällskapet i Finland (SLS) har tillgängliggjort Edith Södergran-arkivet på den nationella finska sökportalen FINNA.FI. Avsikten har varit att få fler skolelever att intressera sig för Södergran som räknas som en av Norden största poeter.

Här finns handskrivna originalmanuskript, brev och personliga handlingar, såsom Södergrans betyg från skolan i St. Petersburg, minnesalbum, m.m.

I arkivet ingår också ca 400 av Södergrans egna fotografier.

Bilden visar Edith Södergran som skolelev, cirka tretton år gammal.

Följ med Carl von Linné på resa!

VÄLKOMMEN till Litteraturkartan.se!

Här kan du gå på upptäcktsfärd i litteraturens tecken genom Blekinge, Bohuslän, Dalsland och Västergötland – och genom seklerna. 

(Litteraturkartan kommer att utökas med fler landskap.)

Hos Litteraturbanken hittar du många av de stora verken och författarskapen. I vår KRONOLOGI har vi försökt att göra dessa överskådliga genom att ordna verk och författare kronologiskt.

Gå på upptäcktsfärd: från Erikskrönikans 1300-tal till 1900-talets stora författarskap.

Allt är lättåtkomligt länkat till Litteraturbanken.

DIKTENS MUSEUM är Litteraturbankens utställningshall. Här presenteras större och mindre utställningar om allt som hör litteraturen till: utställningar om poesi, om prosa, om trubadurdiktning och visor, om författarfotografier, diktinläsningar och handskrifter.

Just nu är Nils Ferlin aktuell på Diktens Museum men här finns också andra utställningar: Evert Taube, Anna Greta Wide, Harry Martinson med flera.

FISCHY

KNÄVELBORR

SYRTUT

Vill du veta vad ett ord betyder?

På sajten svenska.se kan du enkelt söka i tre ordböcker samtidigt:

Svenska Akademiens Ordlista
(SAOL)

Svensk Ordbok
(SO)  

Svenska Akademiens Ordbok (SAOB)

Litteraturbankens Skola är tänkt att fungera som läsarens vägledning till det svenska litteraturarvet.

Vid sidan av Litteraturbankens vanliga texter och kommentarer finns här pedagogiska introduktioner, översikter, uppgifter för eleverna och läshandledningar.

Vi som har gjort Skolan heter Ann Boglind och Anna Nordlund.
Läs mer om oss HÄR!

LITTERATURBANKEN.SE tillgängliggör svensk skönlitteratur och andra texter som är viktiga för att vi ska förstå vårt gemensamma litterära kulturarv. Allting är fritt tillgängligt för lustläsare och forskare, lärare och elever, studenter och bibliotek. Allting finns läsbart och sökbart på webbplatsen LB.se, men dryga tusen titlar kan också sparas ner till läsplattor och mobiltelefoner direkt från webbplatsen eller bibliotekens kataloger (via Libris).

LITTERATURBANKENS SKOLA använder dikter, romaner och noveller från den svenska klassiska litteraturen – och allt går att läsa även hos LB.se, tillsammans med tusentals andra böcker, uppsatser, introduktioner och annat. Bokmärk LB.se redan idag!

Print Friendly, PDF & Email
Stäng meny