Att läsa Selma Lagerlöf med yngre elever
”Legenden om fågelboet”
”Legenden om fågelboet” i Osynliga länkar (1894) är inte en berättelse med motiv från Bibeln, men den har ett kristet motiv. Fundera tillsammans över vad en legend är och hur legend skiljer sig från saga och sägen. Läs berättelsen högt och fundera tillsammans över vad vill Lagerlöf säga med Legenden om fågelboet. Hur förändras Hattu? Låt eleverna illustrera berättelsen med en serie teckningar.
Julfirande
På temat jul finns utöver ”Den heliga natten” ytterligare ett par berättelser som passar att läsa högt med barn i årskurs 2–5.
”En julgäst”
I ”En julgäst” i Osynliga länkar (1894) skildras julförberedelserna på en liten herrgård ungefär vid den tiden då Selma Lagerlöfs pappa var liten. Pappan i familjen heter Liljekrona och ska föreställa Selma Lagerlöfs egen farfar. Till herrgården kommer en ovälkommen gäst, lille Ruster. Liljekrona och Ruster finns också med i den första romanen som Selma Lagerlöf skrev, Gösta Berlings saga (1891). I den romanen skildras hur de lever tillsammans med sina kamrater på den stora herrgården Ekeby.
Läs berättelsen högt. Fundera över varför Ruster blivit så olycklig. Samtala om varför man inte vill ha Ruster i huset över julen och vad det är som gör att han ändå till slut får vara med och fira jul. Hur förändras Ruster? Låt också barnen fundera över om de upplevt en liknande situation. Samtala också om hur barn på den här tiden fick lära sig läsa och skriva och om det fanns skolor för alla barn.
”Julklappsboken”
I ”Julklappsboken” beskriver Selma Lagerlöf hur hon som barn längtade efter att få en viss julklapp. När hon till slut får den blir den till en början en stor besvikelse. Samtala om hur flickan hanterar sin besvikelse och låt barnen fundera över om de upplevt något liknande.