Samisk litteratur: En inledning

Samisk litteratur

En utställning om Sápmis litterära historia

Den samiska litteraturens historia är lång och kantad av både svårigheter, motstånd och triumfer. Anne Wuolab och Johan Sandberg McGuinne leder oss i sin specialskrivna presentation Litteraturens Sápmi genom mer än 400 år av skriven litteratur och berättar också om det som fanns långt tidigare:

Tanken med utställningen här i Diktens Museum är att trampa upp ett antal olika stigar till det digitala litterära Sápmi. Som Johan Sandberg McGuinne och Anne Wuolab också skriver:

Ta er tid att lyssna till de samiska rösterna. De är nödvändiga både för samer och andra svenskar för att vi ska kunna förstå vårt lands historia, vår kultur och till sist oss själva.

CAI ALFREDSON

Redaktör
Litteraturbanken

EN INLEDNING
DEN FÖRSTE FÖRFATTAREN
POLITISKA PIONJÄRER
TVÅ 1970-TALSFÖRFATTARE
VÄRLDSBERÖMDA JOJKAR
TEXTER PÅ SAMISKA SPRÅK
SAMISKT I LJUD & BILD


OM UTSTÄLLNINGEN

Utställningen ”Samisk litteratur” producerades för Litteraturbanken under 2023 av Cai Alfredson, som också har skrivit kringtexterna där inget annat anges.

Läs mer om den samiska litteraturens historia från dess gryning till våra dagar i Johan Sandberg McGuinne och Anne Wuolabs specialskrivna presentation Litteraturens Sápmi.


Alla verk i våra samlingar som är relaterade till samisk litteratur eller samisk kultur och historia kan filtreras fram i Biblioteket genom att välja samlingen ”Sápmi”.

Alla texter på samiska språk hittas genom att välja ”Samiska språk” under Språk (som finns under Fler inställningar).