Samisk litteratur: Samiskt i Ljud & Bild

Samisk litteratur

Samiskt i Ljud & Bild

”Den samiska jojktraditionen, i all sin mångfaldiga prakt, utgör en av de äldsta ännu levande musiktraditionerna i Europa” skriver författaren och översättaren Johan Sandberg McGuinne i Litteraturbankens avdelning Ljud & Bild.

Det visade Sandberg McGuinne själv prov på när han för Litteraturbankens räkning spelade in en samling jojkar – äldre som nya – våren 2023. Lyssna på jojkarna i spellistan nedtill eller fördjupa dig i den samiska jojktraditionen och dess historia mer ingående hos Ljud & Bild.

Jojkarna spelades in av ljudtekniker Linnéa Ljungblad hos ORCA Sounds våren 2023.

Förutom jojkarna erbjuder vi även möjligheten att lyssna på Sandberg McGuinnes inläsningar av ett antal dikter på samiska såväl som svenska. Sandberg McGuinne står för översättningarna, och dessa återges här med översättarens tillstånd.

Diktinläsningarna spelades in av ljudtekniker Linnéa Ljungblad hos ORCA Sounds våren 2023.

I Ljud & Bild finner du även ett litet urval av världens äldsta jojkinspelningar. Redan på 1910-talet reste nämligen folklivsforskaren Karl Tirén runt i Sápmi för att dokumentera och spela in jojkar på fonografrullar. Den uråldriga inspelningstekniken färgar ljudet på ett besynnerligt vis men det gör på intet vis inspelningarna mindre intressanta. Lyssna på jojkarna i spelaren nedanför, eller läs Sandberg McGuinnes introduktion av Tiréns jojkinspelningar.

Ljudspåren är hämtade ur Musikverkets samling av Karl Tiréns jojkinspelningar på fonografrullar, och tillgängliggörs här med tillstånd från Musikverket.

Hos Musikverket kan du dessutom läsa mer om de medverkande jojkarna, fördjupa dig i Karl Tiréns inspelningsresor och lyssna på hundratals fler jojkinspelningar.

Även rörlig bild finner du numera i vår Ljud & Bild-avdelning. Vårt senaste tillskott är den nyligen restaurerade stumfilmen Med ackja och ren i Inka Läntas vinterland (1926) – en av de tidigaste filmatiseringarna av samiskt liv. Filmen restaurerades digitalt av Filminstitutet 2021 och kan nu skådas i sina ursprungliga färger ett sekel efter dess färdigställande.

Ta dig vidare till filmen, som här tillgängliggörs av Litteraturbanken med generöst tillstånd från Filmarkivet.se, samt Lotta Hasselquist Nilsson som komponerat den nyskrivna filmmusiken.

EN INLEDNING
DEN FÖRSTE FÖRFATTAREN
POLITISKA PIONJÄRER
TVÅ 1970-TALSFÖRFATTARE
VÄRLDSBERÖMDA JOJKAR
TEXTER PÅ SAMISKA SPRÅK
SAMISKT I LJUD & BILD


OM UTSTÄLLNINGEN

Utställningen ”Samisk litteratur” producerades för Litteraturbanken under 2023 av Cai Alfredson. Utställningsrummet ”Samiskt i Ljud & Bild” är författat av Martin Joviken.

Läs mer om den samiska litteraturens historia från dess gryning till våra dagar i Johan Sandberg McGuinne och Anne Wuolabs specialskrivna presentation Litteraturens Sápmi.


Alla verk i våra samlingar som är relaterade till samisk litteratur eller samisk kultur och historia kan filtreras fram i Biblioteket genom att välja samlingen ”Sápmi”.

Alla texter på samiska språk hittas genom att välja ”Samiska språk” under Språk (som finns under Fler inställningar).