Dramaklassiker från
Sveriges Radio Drama.

Den svenska litteraturen har alltid stått i självklart centrum för Sveriges Radio Drama. Tidigt närmade man sig samarbetsvilliga författare: man behövde nyskriven svensk dramatik för den nya medieformen. Pjäser som lämpade sig för ett nytt format, anpassade för en typ av teater som krävde nya tankesätt och nya arbetsmetoder.

Man tog förstås den traditionella teaterns traditioner och kunnande med sig in i studion. Men så gjorde man något nytt av detta. Skapade en ny form för det dramatiska uttrycket. Flyttade in scenrummet i åhörarens tankar och sträckte ut de inre landskapen genom röst, ljud och radiovågor.

Ingmar Bergman, Tora Teje och Gunnar Björnstrand
Ingmar Bergman, Gunnar Björnstrand och Tora Teje under inspelningen av Farmor och Vår Herre (1956). Fotografi: Jarl Ekenryd, SVT Bild.

Idag öppnar vi en ny utställning i Diktens museum:

DRAMAKLASSIKER
FRÅN SVERIGES RADIO DRAMA

I utställningen sätter vi in Sveriges Radios dramaklassiker i ett utvidgat sammanhang – och ställer pjäs- och romantexter, som ligger till grund för föreställningarna, sida vid sida med inspelningarna. Ett rikt bildmaterial, och kompletterande ljud från Sveriges Radios oerhört omfattande arkiv, vidgar förståelsen och kryddar upplevelsen av ljudspelen.

En örats teater alltså – men dessutom ledsagad av ett rikt kulturarv i form av text och bild. Och utställningen kommer att växa, pjäs för pjäs. Vi börjar med fem föreställningar. Men det kommer att löna sig att göra återbesök i utställningen framöver.

BESÖK UTSTÄLLNINGEN REDAN IDAG!


OM DRAMAKLASSIKER

Utställningen ”Dramaklassiker från Sveriges Radio Drama” producerades för Litteraturbanken, i samarbete med Sveriges Radio Drama, under hösten 2022 av Dick Claésson & Martin Joviken. Radioprogrammen återges med tillstånd (i förekommande fall) från rättighetshavaren och Sveriges Radio.

Utställningens texter har, såvitt inte annat anges, skrivits av
Dick Claésson (LB)
Martin Joviken (LB)
Marie Jansson (SR)

Fotografiet som används i utställningens affisch, och som föreställer skådespelaren Eva Dahlbeck (1920–2008), är taget av Bertil S-son Åberg, SVT Bild (1954).

Ett stort tack till Börje Sjöman och Tobias Myrbakk på Dokumentarkivet, Sveriges Radio Förvaltnings AB.

BESÖK UTSTÄLLNINGEN