Idag, lagom till sommaren, öppnar vi ett nytt kunskapsrum i Diktens museum. Författaren och litteraturvetaren Tom Hedlund har hjälpt oss att rikta fokus mot en rik, men i Sverige ofta bortglömd, nationallitteratur. I kunskapsrummet RÖSTER I ÖSTER. 300 ÅR SVENSKSPRÅKIG LITTERATUR I FINLAND utgör Hedlunds historiska översikt av den finlandssvenska litteraturen en fast grund som sedan byggs ut med korta introduktioner till ett stort antal författarskap som Edith Södergran, Gunnar Björling, Zacharias Topelius, Kerstin Söderholm, Fredrika Runeberg, Wilhelmina Nordström, Henry Parland och Rabbe Enckell.
Besök kunskapsrummet i Diktens museum!
Länken hittar du här.
RÖSTER I ÖSTER: EN HISTORIK
RÖSTER I ÖSTER: FÖRFATTARE
RÖSTER I ÖSTER: POESI
RÖSTER I ÖSTER: PROSA
Kunskapsrummet RÖSTER I ÖSTER lyfter fram enstaka dikter, romaner och texter; alla blir ingångar och öppningar för läsaren. RÖSTER I ÖSTER är en språngbräda för vidare läsning. Härifrån kan man gå vidare och läsa böcker av de stora, som Karl August Tavaststjerna, Edith Södergran, Gunnar Björling, Sally Salminenoch Henry Parland, men man kan också upptäcka bortglömda klassiker som sträcker sig långt in i vår egen värld – även om de tillkom i en tid som idag är oss fjärran.
Med Tom Hedlund som kunnig ciceron i RÖSTER I ÖSTER får den nyfikne läsaren en chans att orientera sig i finlandssvensk litteratur från tre sekler. Med punktnedslag i trettiofyra författarskap (och trådar som sträcker sig in i långt fler) uppmärksammas många dikter, noveller, romaner och självbiografier som riskerar att glömmas bort i en tid när alltmer fokus riktas mot vår samtid.