Samisk litteratur Den förste författaren

Samisk litteratur

Den första författaren

Johan Turi (1854–1936) brukar beskrivas som den första samiska författaren som skrev om samiska förhållanden. Han föddes 1854 i en renskötarfamilj i Guovdageaidnu (Kautokeino) på norsk sida av Sápmi. Under 1880-talet flyttade familjen över till svensk sida. Turi var bland annat verksam som vargjägare, men han hade tidigt en dröm om att skriva en bok om fjällsamernas liv. Han lärde sig själv att läsa och skriva i vuxen ålder – någon skola hade han aldrig gått i.

Berättelsen om hans väg till författarskapet är fascinerande. Det berättas om hur Turi mötte den danska konstnären Emilie Demant (senare Demant-Hatt) på ett malmtåg mellan Riksgränsen och Torneträsk sommaren 1904. Demant-Hatt hade också en dröm: att lära sig samiska och leva med fjällsamer. De två kom överens om att hjälpa varandra, och så blev det också. När Demant-Hatt kom tillbaka till Köpenhamn hade hon turen att det just då fanns möjlighet att studera samiska vid universitetet där. Efter tre års studier återvände hon till Sápmi. Under fyra månaders tid bodde hon och Johan Turi tillsammans i en barack vid Duortnosjávri (Torneträsk). Demant-Hatt skötte hushållet och uppmuntrade  Turi i skrivandet, vilket behövdes – Turi blev enligt egen utsago ofta rastlös och ville kasta pennan ifrån sig.

När boken var färdigskriven redigerade Demant-Hatt manuskriptet, översatte det till danska och såg till att det blev utgivet (med hjälp av Hjalmar Lundbohm). Turi hjälpte henne i sin tur att hitta en renskötarfamilj hon kunde få bo hos under en längre period.  

Så kommer det sig alltså att Turis berömda verk Muittalus samid birra (Berättelse om samerna) första gången utkom 1910 på nordsamiska och danska. Till denna danska utgåva hörde också en så kallad Atlas, alltså en volym i större format med Turis egna teckningar. I den svenska utgåvan ingår dessa teckningar istället i slutet av boken.

På svenska utkom Muittalus samid birra först 1917, då i översättning av Sven Karlén och Karl Bernhard Wiklund. Däremellan utgavs boken på tyska 1912 och den har senare översatts till ett dussintal språk.

Det finns också flera olika utgåvor på samiska. Fritt tillgänglig på nätet, hos Bokselskap.no, finns 1987 års utgåva på förlaget Sámi Girjjit som är baserad på Demant-Hatts utgåva från 1910 men där stavningen har normaliserats till modern nordsamiska. Den bästa utgåvan för att komma nära originalet torde dock vara den som utkom på förlaget ČálliidLágadus 2010. I denna utgåva har Mikael Svonni, professor i samiska språk, gått till Turis egna handskrivna manuskript, som förvaras i Nordiska museet – denna utgåva finns dock än så länge inte digitalt tillgänglig.

Efter framgången med Muittalus samid birra skrev Turi ytterligare ett par böcker. Hans Mátkemuitalusat ja iežá muitalusat (Reseberättelser och andra berättelser) finns att läsa i Litteraturbanken på nordsamiska. Turi fortsatte också att teckna och måla. En rad av hans bilder finns digitaliserade av Nordiska museet.


EN INLEDNING
DEN FÖRSTE FÖRFATTAREN
POLITISKA PIONJÄRER
TVÅ 1970-TALSFÖRFATTARE
VÄRLDSBERÖMDA JOJKAR
TEXTER PÅ SAMISKA SPRÅK
SAMISKT I LJUD & BILD


OM UTSTÄLLNINGEN

Utställningen ”Samisk litteratur” producerades för Litteraturbanken under 2023 av Cai Alfredson, som också har skrivit kringtexterna där inget annat anges.

Läs mer om den samiska litteraturens historia från dess gryning till våra dagar i Johan Sandberg McGuinne och Anne Wuolabs specialskrivna presentation Litteraturens Sápmi.


Alla verk i våra samlingar som är relaterade till samisk litteratur eller samisk kultur och historia kan filtreras fram i Biblioteket genom att välja samlingen ”Sápmi”.

Alla texter på samiska språk hittas genom att välja ”Samiska språk” under Språk (som finns under Fler inställningar).

MER AV OCH OM JOHAN TURI


Muittalus samid birra (1910, på nordsamiska & danska)
Atlasbandet till danska utgåvan
Muittalus samid birra (1917, på svenska)
Mátkemuitalusat ja iežá muitalusat (nordsamiska)
Muitalus sámiid birra (nordsamiska, 1987 års utgåva hos Bokselskap.no)

Axel Munthe om Turi
Sara Ranta-Rönnlund om Turi
Johan Turi i DigitaltMuseum