Det är februari 1926, kylan är sträng och landskapet inbäddat i snö. Männen från Svensk Filmindustri har kommit till Inka Läntas hemtrakter för att spela in en film. Berättelsen i filmen är fiktiv, men miljöerna är verkliga och personerna uppträder under sina egna namn.

Vi får fara med till Jokkmokks marknad där samer från vitt olika områden figurerar, bland annat en del av den tidens kändisar. Författaren Anta Pirak och hans hustru dyker till exempel upp vid 23:01. Inkas bror Amul Länta gör en imponerande stunt-insats vid 49:32. Filmen är digitalt restaurerad 2021. Originalets färgtoning har återskapats och filmen har fått nyskriven musik av Lotta Hasselquist Nilsson. Läs mer om filmen och hur den restaurerats hos Svenska filminstitutet.

Med ackja och ren i Inka Läntas vinterland (1926), i Erik Bergströms regi. Tryck på play ovanför och se filmen i sin helhet! Ett stort tack till Filmarkivet.se för möjligheten att tillgängliggöra den nyrestaurerade filmen, samt till Lotta Hasselquist Nilsson som komponerat den nyskrivna filmmusiken.

Vid den tid då filmen spelas in är de blivande författarna Sara Ranta-Rönnlund och Per Idivuoma 22 respektive 12 år gamla. De har inga långa studier bakom sig – Sara har gått en sommar i vistesskola och Per går just sin fjärde och sista termin i skolan. Sin korta skolgång varvar han med att valla renar vissa dygn. Vid tolv års ålder har han redan arbetat som renskötare i tre år, sedan han var nio år gammal.

För båda var nordsamiska det första språket, finska det andra och svenska det tredje, men det blev på svenska, och först på 1970-talet, de kom att skriva böcker om sina upplevelser. Läs deras egna skildringar hos Litteraturbanken.

Läs Sara Ranta-Rönnlund.

NÅDEVALPAR (1971)
NÅJDER (1972)
NJOALPAS SÖNER (1973)
SIST I RAJDEN (1978)

Läs Per Idivuoma.

RÖVARVIND (1973)
SUNNANVIND (1978)
MINNESBILDER (1990)