Färjesång: 1941.

Idag öppnar vi en andra bokfilm i Diktens museum. Det finns ett antal större utställningar att besöka sedan tidigare: om ANNA GRETA WIDE, om TAGE AURELL, om NILS FERLIN, om EVERT TAUBE, om DRAMAKLASSIKER och annat; det finns dessutom en bokfilm om EDITH SÖDERGRAN. Den här gången handlar det om en diktsamling: Gunnar Ekelöfs Färjesång från 1941 (av många ansedd som Ekelöfs stora genombrott som diktare), en diktsamling som vi idag – med generöst tillstånd från rättighetshavaren – kan lägga till samlingarna hos Litteraturbanken.

ÖPPNA BOKFILMEN

”Jag tror på den ensamma människan,
på henne som vandrar ensam,
som inte hundlikt löper till sin vittring,
som inte varglikt flyr för mänskovittring:
På en gång människa och anti-människa.”

Gunnar Ekelöf. Detalj. (Fotografiet, av en för oss okänd fotograf, har vi lånat från en privat samling).

Så här står det i bokfilmens inledning:

”Gunnar Ekelöf föddes i Stockholm den 15 september 1907 och dog i Sigtuna den 16 mars 1968. Ekelöfs liv kom att gå i diktens tecken. Tidigt faderlös levde han länge på familjens förmögenhet, men 1932, i samband med Kreuger-kraschen, miste han sin ekonomiska trygghet. Året innan, i tidskriften Spektrum, hade han begått sin poetiska debut. Och nu blev dikten hans liv. Mycket snabbt blev Ekelöf en central och inflytelserik gestalt i den svenska samtidslitteraturen.

Diktsamlingen Färjesång, som låg på bokhandelsdiskarna i september 1941, anses allmänt som Gunnar Ekelöfs stora genombrott. Den här bokfilmen utgör en kort introduktion till Färjesång – och till ett mångbottnat författarskap.”

Om detta handlar alltså bokfilmen du alldeles strax skall öppna.

ÖPPNA BOKFILMEN

Gunnar Ekelöf: Vägen till Färjesång – en bokfilm. Fotografiet i bokfilmens affisch, som sannolikt är taget av Irma Ahlström, har vi lånat från Universitetsbiblioteket i Lund.

OM EKELÖFS FÄRJESÅNG: EN BOKFILM

Bokfilmen producerades för Litteraturbanken under augusti månad 2023 av Dick Claésson.

ÖPPNA BOKFILMEN