Nils Ferlin. Fotograf: okänd. Bilden lånad från Värmlands museum.

Det var den 11 december 1958 och Nils Ferlin – som vid det här laget var hyllad och älskad av snart sagt alla – fyllde sextio. Från land och rike runt kom gratulationerna. Och i Sveriges Radio uppmärksammades den store nationalskalden, just på födelsedagen, med nya diktinläsningar.

Efter en introduktion av Åke Runnquist läste Ferlin själv tjugo dikter ur sex diktsamlingar – En döddansares visor, Barfotabarn, Goggles, Med många kulörta lyktor, Kejsarens papegoja och Från mitt ekorrhjul: ”I livets villervalla”, ”En inneboende”, ”En valsmelodi”, ”Du har tappat ditt ord”, ”Gatubild”, ”Poste restante”, ”Gudarna väcktes”, ”Nattkvarter”, ”Löpsedel”, ”Getsemane”, ”Sancta Simplicitas”, ”Inte ens”, ”Maten var bra”, ”Seans”, ”Inte ens det förflutna”, ”Judas Iskariot”, ”Omhöljd av sitt eget silentium”, ”Allmer som I-or”, ”Lugnt” och ”Innan ditt rike blev kartlagt”.

Programmet var en halvtimma långt. Men det omfattade Ferlins hela diktarliv.

”Du har tappat ditt ord och din papperslapp,
du barfotabarn i livet.
Så sitter du åter på handlarns trapp
och gråter så övergivet.

Vad var det för ord — var det långt eller kort,
var det väl eller illa skrivet?
Tänk efter nu — förrn vi föser dej bort,
du barfotabarn i livet.”

Fotografiet, av en okänd fotograf, har vi lånat från Värmlands museum. – Inspelningen återges med tillstånd från Sveriges Radio och rättighetshavarna.