Det är snart jul. Året är 1933. Det är förr – men vissa saker är sig ändå lika. De stora varuhusen förbereds inför julhandeln. På PUB:s bokavdelning, och inför filmkamerans öga, samlas ett antal författare, kända ansikten och mindre kända. De ska lära sig att sälja böcker (och kanske framförallt Sveriges författareförenings litteraturkalender Vintergatan). Skriva böcker kan de redan, påpekas det. Men att sälja, slå in i presentpapper, att övertyga en läsare ansikte mot ansikte? Det är förstås en annan sak.

Filmen, som är en Veckorevy från 1933, har en lättsam ton, infärgad som den är av julens stämning. Och upplägget är förstås en smula skämtsamt. För inte tänker väl Karin Boye eller Einar Malm att de ska stå där i varuhuset och sälja böcker dagarna i ända? Och vad tänker de egentligen om boken de bläddrar i tillsammans, boken som är en av årets bestsellers – Daniel Bergs fotoillustrerade Laban. En strävhårig foxterriers bedrövelser och kärlek?

Veckorevy, 1933. Filmen har vi lånat från SVT:s arkiv.

Såvitt känt är filmbilderna här ovan de enda rörliga bilder av Karin Boye som överlevt. I år är det 100 år sedan hon debuterade med diktsamlingen Moln. När hon stod där i julhandeln hade hon elva år bakom sig som författare och poet och åtta framför sig. De som gjorde henne sällskap där i vimlet var bland andra Elin Wägner, Sten Selander, Agnes von Krusenstjerna, Einar Malm, Marika Stiernstedt och Prins Vilhelm. De hade alla redan hunnit göra ett gediget avtryck i samtiden. Färska för året var däremot Ella Byström och Karl-Gustaf Hildebrand. De ser mer blyga ut.

Boyes röst får vi inte höra. Och hon står vänd från kameran för det mesta. Men så skrattar hon plötsligt, och pratar livfullt med en kund. Det är en märklig sak, detta: att plötsligt se henne.


Filmen har vi lånat från SVT:s arkiv.