Tillsammans med gästerna Ingrid Elam och Björn Meidal är vi nu tillbaka med ännu ett avsnitt av Verket – en podd om klassiker. Ämnet för dagen är August Strindbergs berömda novell ”Ett halvt ark papper” från 1903.

Kan en text bli så läst att den tappar sin mening? August Strindbergs korta novell ”Ett halvt ark papper” är en av den svenska litteraturens mest lästa texter, inte minst genom sin långa och trogna närvaro i skolans svenskundervisning. Men vad går vi miste om när vi tror att vi ”kan” en text? Och vad ser vi när vi tittar bortom den välbekanta ytan?

Ingrid Elam är professor emerita vid Göteborgs universitet och verksam som kritiker i Dagens Nyheter och Sveriges Television. Björn Meidal är professor emeritus i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet och en av landets främsta Strindbergsforskare.

Du kan lyssna på avsnittet i spelaren nedanför, men du hittar oss även i din vanliga poddapp och på Spotify. Novellen ”Ett halvt ark papper” kan du läsa på Litteraturbanken. Men det slutar givetvis inte där – i vårt bibliotek hittar du hela Strindbergs samlade verk, och mer därtill: manuskript, brev och översättningar. Vi har texter för en livstids läsupplevelser!


Verket – en podd om klassiker är ett samarbete mellan bildningsmagasinet Anekdot vid Stockholms universitet, Nationalmuseum och Litteraturbanken.

Samtalsledare: Paulina Helgeson
Ljudproduktion och klippning: Urban Göranson
Inspelningsteknik: Pär Nordlund och Magnus Bremmer
Producent: Magnus Bremmer