Vi hade anledning att skriva om Ivar Arosenius och Kattresan i månadsbrevet i mars 2018:

”Få barnböcker har träffat sitt mål lika träffsäkert som Ivar Arosenius Kattresan (1909), publicerad en kort tid efter konstnärens och författarens bortgång. Älskad, läst och omläst förblir den en omistlig och absurdistisk upplevelse som förenar språklig glädje och drastisk humor med självklara, färgstarka teckningar.

Vi frestas skriva: nu ännu mer färgstark. Och så är det faktiskt. I den app som vårt syskonprojekt Aroseniusarkivet nyss lanserat (i samarbete med Litteraturbanken), där Jonathan Westin gjort grafiska storverk, är bilderna återställda – helt efter handskriftens oförvanskade och oblekta färgpalett.

Hos Litteraturbanken har man kunnat läsa Kattresan sedan länge. Men appen samlar ännu fler versioner av Kattresan. Dels finns där en faksimilutgåva av originalutgåvan från 1909. Men den presenterar också en ny version, där texten ställvis satts i en något mer logisk form jämsides bilderna, och där bilderna lagts in direkt från handskriften. Och när man inte behöver kompromissa med en föråldrad tryckteknik utan kan visa bilderna så som Arosenius en gång ville visa dem – då blir det helt enkelt en smula bättre. Och för den som vill jämföra versionerna går det enkelt att växla mellan originalutgåva, handskrift och ny utgåva.

Dessutom kan man få sagan uppläst, och bilderna en aning animerade. Och som en bonus följer även Månresan med – en annan saga med Lillan i huvudrollen, och lika förtjusande den.

Du kan ladda ner appen här, helt utan kostnad och förhoppningsvis utan besvär. Den finns än så länge bara tillgänglig för iOS – och ju större skärm du har, desto roligare blir det. En katt, en flicka och en resa förtjänar sin plats både på bredden och på höjden.”