Verket Doktor Glas

Idag är vi tillbaka med ett nytt avsnitt av vår podd Verket – en podd om klassiker! Den här gången handlar det om den omistliga romanklassikern Doktor Glas:

Två män, en kvinna, ett mord. Hjalmar Söderbergs roman Doktor Glas från 1905 fortsätter att fånga läsare med sin berättelse om kärlek, moral och det ofattbara i att någon lugnt kan bestämma sig för att döda en annan människa. Ett kvavt och sommarhett Stockholm bildar bakgrund till ett mänskligt drama som har gett upphov till ett antal vidarediktningar och dramatiseringar.

Författaren Ellen Mattson och litteraturforskaren Maria Wahlström samtalar om den gåtfulle Doktor Glas och hans stundvis undflyende dagbok. Vilka invändningar kan man ha mot romanen, och vad ville Hjalmar Söderberg egentligen säga med den?

Du kan lyssna på avsnittet i spelaren nedanför, men du hittar oss även i din vanliga poddapp och på Spotify. – Om du vill läsa mer av Hjalmar Söderberg hittar du hans romaner, novellsamlingar och mycket mer här. Vill du höra Hjalmar Söderbergs egen röst, eller andra inläsningar av hans alster kan du lyssna här.


Verket – en podd om klassiker är ett samarbete mellan bildningsmagasinet Anekdot vid Stockholms universitet, Nationalmuseum och Litteraturbanken.

Samtalsledare: Paulina Helgeson
Ljudproduktion och klippning: Urban Göranson
Inspelningsteknik: Pär Nordlund
Producent: Magnus Bremmer