”Hjertligt tack för den vackra boken och de söta små blommorna från hemlandet”, skriver Edith Södergran till Jenny Barcker från Davos den 14 maj 1912. Kortet hon skickar har ett motiv som hon själv har fotograferat: ”det var en idyllisk väg, anser denna bild vara den nya apparatens mästerstycke”. (Edith Södergran, Samlade skrifter 2, Brev, s. 43). I Göteborgs universitetsbibliotek återfinns ett exemplar av just denna bild, och därtill en anteckning på baksidan. – Det finns ytterligare ett fotografi av Södergrans hand i samlingarna i Göteborg – sammantagna utgör de ett mikroskopiskt fragment vid sidan av de 400 fotografier som tillhör Svenska litteratursällskapet i Finlands samling, men de är tveklöst värda att uppmärksamma. Klicka på en bild i galleriet nedan, så kan du se fotografierna i större format.