Det är den 12 april 1961, och Sveriges Radio intervjuar Harry Martinson. Ämnet är rymden. Samma dag har rapporterna nått omvärlden: den sovjetiske kosmonauten Jurij Gagarin (1934–1968) har som första människa färdats i yttre rymden. En nervös oro präglar Martinsons kommentarer. Han har, sedan länge, tänkt mycket och ofta på rymden och alltet. Och nu ser han både faror och möjligheter. Allt beror på hur människan hanterar denna nya rymdålder.

Redan 1957 hade Sveriges Radio haft anledning att prata med Harry Martinson om rymden. Martinson, som med diktverket Aniara nått längre ut i kosmos än någon annan svensk diktare, reagerade då på Sputnik-programmets framgångar. ”Allting måste tänkas om”, säger Martinson. Tekniken ställer allt i ett nytt ljus.

Martinson känner tidstrycket. Hiroshimas fasa. Det kalla kriget. Tekniken är en bekräftelse på alla möjliga farhågor. Men den gör också nya världar möjliga. Den dådlystna människan ställer sin håg till rymdseglingen, konstaterar Martinson.

Vad står att finna? Vart för vägen? Människans ansvar, konstaterar den store skalden, är oerhört. Redan 1928, i dikten ”Ny jord” (tryckt i Arbetare-Kuriren den 21 januari), hade Martinson skisserat gränserna för mål och medel.

”Du klara stjärna som i mörka tider
mot dunkla öden går din stolta ban,
där du bland Vintergatans solar skrider
och speglar världar i din ocean.

Vart går du arma jord och vilka öden
ska möta dig till slut i rymdens natt?
Skall alltid ropet ifrån själanöden
dö bort i rymden, med demoners skratt?

Dock skall en gång det släkte som du bär
med gudabrak sin träldomsboja krossa
och dogmens andefjättrar lossa
och sväva fri bland rymdens stjärnehär.

När folkens röst den brusar emot höjden
från nordens fjäll, från Himalayas kammar
en enig kör av jordens alla stammar,
en samfälld sång från en befriad värld.

Då skall din frihetsflamma stråla
i mörka rymder där som förr du skrider
din stolta ban mot dunkelhöjda tider
bland stjärnesken mot Vedas klara härd.”


Harry Martinsons radioinläsningar tillgängliggörs här med tillstånd från rättighetshavarna och Sveriges Radio. – Bilden är en detalj från en sovjetisk tidningssida från IIzvestiya, den 12 april 1961.

Lyssna till andras inläsningar av Harry Martinsons texter här.