I år stjäl vi vår jul från Årstafrun – Märta Helena Reenstierna (1753–1841) – och hennes dagbok. Det finns många jular att välja på, så läs gärna mer i de digitaliserade volymerna!

ÅRSTADAGBOKEN VOLYM 1: 1793–1812
ÅRSTADAGBOKEN VOLYM 2: 1813–1825
ÅRSTADAGBOKEN VOLYM 3: 1826–1839

10 december 1799

”Tisdag. Mycket kallt. Carin var i god tid på morgonen skäligt full. 48 kakor Paltbröd och 11 bullar bakades.”

10 december 1797

”Söndag. Snögade. Skref jag till fru Lundberg, räknade fram klädtvätt, städade något, annoterade i denna min värda journal, åt stekt Refbensspjäll med flera dylika variationer. Sålde 3 tjog egg för 18 Dr. Eftermiddagen var Herrskapet på Holmen här, då jag i anledning af Kongl: Secreterens och mitt olika tycke om charader kom med honom uti ett litet artigt, kort men ampert samtal.”

10 december 1793

”Tisdag. Ett grufveligt storm- och yrväder med en pinsam köld att vi alla grufvade oss. Jag sydde färdig En Gul Portefeuille åt Hofrätts Rådet Ehrenheim, och blef den af gulduddarna ganska vackert upplyst och grann. Sedan började jag draga ut lin.”


P.S. Du har väl lyssnat på vår antologi med inläsningar ur andra dagböcker och brev, ETT HJÄRTA I RYMDEN? Där handlar det kanske inte i första hand om julförberedelser – men de mörka vinterkvällarna smälter snabbt undan i gott sällskap.


Texterna i 2020 års julkalender är hämtade från Årstadagboken. Läs den hos Litteraturbanken.se! Bilderna har vi lånat från Statens Museum for Kunst.