I år stjäl vi vår jul från Årstafrun – Märta Helena Reenstierna (1753–1841) – och hennes dagbok. Det finns många jular att välja på, så läs gärna mer i de digitaliserade volymerna!

ÅRSTADAGBOKEN VOLYM 1: 1793–1812
ÅRSTADAGBOKEN VOLYM 2: 1813–1825
ÅRSTADAGBOKEN VOLYM 3: 1826–1839

9 december 1794

”Tisdag förmiddagen for jag till stan uti en oändelig smuts, jag köpte garn till ett hästnät åt Söta far, bomullslärft till halsduk åt Jungfrun, med hvilken jag var hos Vranglarne för att få den sydd. Besåg där en superbe Eldskärm, som skulle bli en Julklapp till Hertig Fredric af Mademoiselle Hagman.”

9 december 1820

”Lördag. Snö och rägnglopp. Kökspigan Anna Maria Bergmark fägnade på Annedagen om morgonen med Caffée och Skorpor samt bränvin åt Drängarne. — Efven jag och Mamsell drucko Caffée, och var i Pigkammar fönstret en gran med isatta Ljus. 3ne obegripligt dumma skrifna gratulationer hade hon bekommit. Mamsell och Boberg voro sedan till stan att köpa kläde och foder till Surtout och byxor åt Grönberg, som sliter kläder och kostar mer att kläda, än någon menniska tror. En besynnerlig sak inträffade, att ett bref från en Mamsell Kohler i Södertelje till Mamsell Rydberg hitkom under Couvert till mig; hon hade glömt slå om couvert till Mamsell, innehållet var svar på ett bref och visade Mamsells gemena Caractere. Så yppas allt.”


P.S. Du har väl lyssnat på vår antologi med inläsningar ur andra dagböcker och brev, ETT HJÄRTA I RYMDEN? Där handlar det kanske inte i första hand om julförberedelser – men de mörka vinterkvällarna smälter snabbt undan i gott sällskap.


Texterna i 2020 års julkalender är hämtade från Årstadagboken. Läs den hos Litteraturbanken.se! Bilderna har vi lånat från Statens Museum for Kunst.