Verket. Första avsnittet: I rörelse av Karin Boye

Litteraturbanken har blivit med podd! Idag lanserar vi nämligen Verket – en podd om klassiker tillsammans med Nationalmuseum och bildningsmagasinet Anekdot.

Upplägget är enkelt: varje avsnitt gästas av en ledande litteratur- eller konsthistoriker som fördjupar sig i ett betydelsefullt verk och samtalar om dess betydelse för historien och vår samtid. Varannan podd behandlar ett konstverk och varannan ett litterärt alster. Under litteraturavsnitten står Paulina Helgeson vid mikrofonen och leder samtalet, och de andra avsnitten leds av Nationalmuseums Anna Jansson.

I huvudmenyn till vänster (eller längst upp på mobiltelefon och surfplatta) ser du från och med idag en ny länk till vår webbportal för podden: ”Verket – en podd om klassiker”. Klicka dig dit för att se en fullständig lista över alla program. Listan där uppdateras regelbundet med nya inspelningar.

Litteraturbankens första avsnitt behandlar Karin Boyes klassiska dikt ”I rörelse” från 1927. Raderna ”Bryt upp! Bryt upp! Den nya dagen gryr. / Oändligt är vårt stora äventyr” tillhör de mest välbekanta i den svenska poesin. Gäst i det första avsnittet är professor Johan Svedjedal, vars biografi över Karin Boye heter just Den nya dagen gryr (2017).

Du kan lyssna på det första avsnittet i spelaren nedanför, men du hittar oss även i din vanliga poddapp och på Spotify. – Om du vill läsa mer av Karin Boye hittar du hennes diktsamlingar, romaner och mycket mer här. Fler av hennes egna diktinläsningar kan du lyssna på här.


Verket – en podd om klassiker är ett samarbete mellan bildningsmagasinet Anekdot vid Stockholms universitet, Nationalmuseum och Litteraturbanken.