Västgöta-Bengtsson

Tidigare i sommar tillgängliggjorde vi en samling titlar av författaren, folklivsskildraren och folkskolläraren Västgöta-Bengtsson. I de digitala bokhyllorna finner du nu både berättelser ur Västgötabygdens historia som anekdoter ur Bengtssons eget liv – fritt tillgängligt för allmänheten förstås!

Bengtsson hade förmågan att, både i tal och skrift, levandegöra det svunna Västergötland för en bredare allmänhet. Inte minst i radio, på föreläsningar och författarkvällar. Bengtsson själv menade att han medverkat i över 5000 föreläsningar redan vid slutet av 1970-talet.

Huvudparten av dessa möten med allmänheten finns enbart bevarade i minnet hos de närvarande. Men stycken här och där fångades också upp av radions mikrofoner. Som här 1960, vid ett radiosänt västgötagille. Gunnar Hahns folkdansorkester spelar dansmusik och visor, och mellan musikstyckena talar kvällens konferencier Hilding Petersson med Västgöta-Bengtsson som glatt tar till orda.

I mediespelaren ovanför kan du höra Västgöta-Bengtsson tala om allt från västgötaknallar till konung Karl XV på besök på Axevalla hed. Av rättighetsskäl är musiken bortklippt.

Läs mer av Västgöta-Bengtsson hos Litteraturbanken:

MED VÄSTGÖTA-BENGTSSON I LINNÉS FOTSPÅR (1979)
MINA ROLIGASTE HISTORIER (1972)
PÅ STRÖVTÅG I VÄSTGÖTABYGD (1948)
SOLEN ÄR STÖRST VID SIN NEDGÅNG (1977)


Inspelningarna tillgängliggörs med tillstånd från Sveriges Radio och rättighetshavarna. – Fotografiet av Västgöta-Bengtsson och hans barnbarn ovanför, taget av en okänd fotograf, har vi lånat från Västgöta-Bengtssons självbiografi Solen är störst vid sin nedgång (1977).