Konstnären Jenny Nyström (1854–1946) var en av sekelskiftets mest anlitade bokillustratörer. Kanske förknippar man hennes penna och pensel främst med små rödluvade tomtegubbar i gnistrande snölandskap – i själva verket sträcker sig hennes konstnärliga talang långt bortom dessa motiv.

Detta blir särskilt tydligt när man utforskar alla de böcker som nu blir tillgängliga genom forskningsprojektet Nya vägar till det förflutna. Härigenom siktar vi nämligen på att digitalisera hela 1800-talets tryckta svenska skönlitteratur – fritt tillgängligt för allmänheten. Bland de drygt hundra verk som tillkommer varje månad finner man undantagslöst ett eller flera verk illustrerade av Jenny Nyström. I skrivande stund räknar vi 56 verk i vår digitala Nyströmsektion.

Nedanför har vi sammanställt ett litet urval av Nyströms alster som du kan utforska hos Litteraturbanken. Bläddra ner, klicka på bilderna för att förstora dem, och ta dig gärna vidare till de tillhörande böckerna via länkarna under varje bild.

Läs mer om Jenny Nyström i Barbro Johnsons presentationstext hos Svenskt kvinnobiografiskt lexikon.


Blogginläggets bild, en illustration av Jenny Nyström, har vi saxat från framsidan av Lotten von Kræmers diktsamling Den kämpande anden (1892).