Jag tog studenten 1940 och går på Göteborgs Högskola. Mina studier går för långsamt och jag vet inte vad jag ska bli. Men jag orkar aldrig tänka på det länge i sänder. Jag vet att musik betyder mycket för Er. Själv är jag så beroende av musik att jag känner mig onormal när det dröjer för länge mellan konserterna. Fast det är synd att ljuset är tänt och att där är en massa folk i salen. Ur den synpunkten är det underbart med radion. Men man kan ju ’ta musiken med sig’ i viss utsträckning. I dag har jag haft finalen till Mozarts Jupiter i huvudet hela dagen – det är nu något av det förunderligaste jag vet.

(Anna Greta Wide i ett brev till Ernst Norlind, 3 januari 1946.)

Vad blir kvar när allt är förbi? Av poeten Anna Greta Wides skivsamling finns endast en handfull LP-skivor kvar. Ställda sida vid sida – och återskapade, här nedan, i en spellista genom Spotify – ger de ändå en representativ bild av den musik Wide lyssnade till, och vilka inspelningar hon levde med.

Att ställa samman en annan spellista, med de musikstycken som hennes diktning beskriver låter sig också göras – men det får anstå. Här följer istället de drygt fem timmar som återstår av hennes skivsamling: Mozart, Schubert, Bruckner, Brahms, Cherubini, Beethoven.

”Ingen har skrivit denna musik.
Den låg och väntade, mogen,
tills någon löste den milt och lätt
ur klarhetens öppna sköte.
Det skedde i dödens närhet,
där namnen har mist sin mening.
Så blev den en sång av ingen,
ett sus av Guds andning i rymden,
ett saligt tonande vittnesbörd
om vår andra och sanna oskuld.
Trösta dig, hjärta, när sådan sång
kan stiga ur jordens grottor.
Må änglarna sjunga den för oss,
in mortis examine.”

(Arbetet med den stora Anna Greta Wide-utställningen, som öppnar mot slutet av mars 2020, fortsätter. Läs mer om utställningen hos Ljud & Bild. – Fotografiet från 1960, som föreställer Anna Greta Wide, har vi lånat från Norstedts arkiv.)