I fokus för årets sista uppdatering står poeten Lennart Sjögren, född 1930.

Så går ett år. Vi kastar ett öga bakåt i tiden – och blickar försiktigt framåt, mot 2022.

Under året som gått har det tillkommit fler verk än någonsin tidigare i Litteraturbankens historia. Sisådär 2700 volymer har lagts till samlingarna; ett rekord. Och vi har skapat tre nya utställningar i Diktens museum, välkomnat fyra landskap till Litteraturkartan, blivit med podd tillsammans med Nationalmuseum, lagt närmare hundrafemtio ljudspår till samlingarna här i Ljud & Bild, arbetat vidare med Bokcirklar.se, gjort ännu en julkalender, lanserat ett gigantiskt forskningsprojekt, arbetat vidare med Skolan och med sidorna kring Shared reading – och mer därtill.

Det har, kort sagt, hänt mycket under 2021.

Andra teman under året som gått.

Hos Diktens museum, där vi sedan tidigare har en stor utställning om poeten Anna Greta Wide, och en annan om Tage Aurells översättningsarbete med Georg Büchners pjäs Woyzeck, kom det till tre utställningar under året. Den första ska vi återkomma till – men 2021 års andra utställning handlade om Evert Taubes arbete med Vallfart till Trubadurien och Toscana, och radioprogrammen som sändes 1956–1957.

Evert Taubes värld kan man stanna länge i.
Och här är det lätt att fastna: i ljud och bild, och i text.

Diktens museum – här med en utställning om Evert Taube och Trubadurien.

Framåt hösten öppnade vi dessutom en utställning om Nils Ferlins orosår. Just här, i utställningen, står en serie verskrönikor i centrum. Men det hela handlar strängt taget om Ferlins författarskap i stort. Och det är en gripande livsberättelse om en poet i kris som tecknas.

Att Ferlins diktning fortsätter att beröra människor är uppenbart. Att för en stund gå in i den värld som var hans kastar förhoppningsvis också ett nytt ljus över den välbekanta och älskade lyriken. Utställningen färgas av dessa dikter – och inte minst genom alla de radioinspelningar där Ferlin själv läser sina dikter, och som ingår i Litteraturbankens samlingar i Ljud & Bild.

Orosår. Nils Ferlin & kriget – så heter en av årets nyöppnade utställningar i Diktens museum.

Här är några av de författarskap som vi har ägnat extra stor uppmärksamhet under 2021:

Lars Ahlin
Jeanna Oterdahl
Östen Sjöstrand
Gunnel Vallquist
Karl Gerhard
harald forss
Ella Hillbäck
Sigfrid Siwertz
Harry Blomberg
Ida Bäckmann
Thorsten Jonsson
Lennart Sjögren

Men långt fler kunde nämnas. Litteraturen har ju ett rikt förflutet. Och den rikedom som avtäcks genom vårt stora forskningsprojekt Nya vägar till det förflutna, som lanserats under 2021, är snart sagt utan gräns. Digitaliseringen av det litterära 1800-talet har börjat med besked, och vi har redan ställt upp sisådär 2600 volymer från 1800-talet i våra digitala bokhyllor. Även här, kring projektet, har vi förresten blivit med utställning. Besök den gärna, och läs mer om 1800-talets rika förflutna.

Kring forskningsprojektet Nya vägar till det förflutna har det också öppnats en utställning.

Litteraturkartan har lanserats under året som gått. Med Bohuslän, Dalsland och Västergötland som första landskap har litteraturen fått plats på kartan – och under andra halvåret gjorde dessutom Blekinge den västsvenska trion sällskap. Med hjälp av Litteraturkartan kan du nu till exempel följa hur Carl von Linné rör sig genom Västergötland, hur Mary Wollstonecraft förflyttar sig i det sena sjuttonhundratalets Göteborg och Bohuslän, och hur gestalterna i C.J.L. Almqvists roman Det går an reser mellan Mariestad och Lidköping. Du kan följa den lille Harry Martinsons väg från hemmet i Blekinge, ut i världen, och du kan göra hundratals punktnedslag i byar och städer, längs med vattendrag, vid herresäten, gods och fattigstugor.

Under 2022 arbetar vi tillsammans med goda krafter i Halland för att lägga också detta landskap till Litteraturkartan. (Men till det återkommer vi.)

Så här kan det se ut när man besöker Litteraturkartan. Just här är det Göteborg som besöks – och Dan Andersson.

Och vi blev med podd under 2021! Tillsammans med Nationalmuseum, som hanterar den del som har med konsten att göra, och i samarbete med Anekdot, gör vi VERKET. EN PODD OM KLASSIKER. Det är Paulina Helgeson som är vår programledare – och redan nu kan man lyssna på avsnitt om verk av Karin Boye, Hjalmar Söderberg, Ovidius och Anna Maria Lenngren. I studion får hon besök av experter som vet att berätta både spännande och upplysande om just sådana dikter och böcker som får klassikerstämpeln att slå till med extra mycket kraft. Fler avsnitt kommer förstås under 2022!

Följ med i podden redan från början!

Vår nya podd – VERKET. EN PODD OM KLASSIKER – som vi har tillsammans med vännerna på Nationalmuseum.

Så hur kommer 2022 att se ut hos Litteraturbanken?

Halland i Litteraturkartan har vi redan nämnt. Och många fler verk inom ramen för forskningsprojektet Nya vägar till det förflutna kommer att läggas till samlingarna. Men vi kommer också att arbeta vidare med temamånader kring författare som Karin Boye (vars bokdebut firar 100 år under 2022), Västgöta-Bengtsson, Olle Hedberg, Elmer Diktonius, Olle Mattson (vår julkalender för 2021 har vi förresten Mattson att tacka för – den klassiska Rulle på Rullseröd, från 1974, som finns att läsa och lyssna till i Ljud & Bild redan nu), Margit Abenius och Stig Dagerman. För att nämna några bland många.

Vi kommer att sjösätta en utställning i Diktens museum om Olof Lagercrantz som kritiker, och vi kommer att fokusera på Gunnar Ekelöf och diktsamlingen Färjesång. Vår podd kommer som sagt att fortsätta lägga ut nya avsnitt om svenska klassiker. Och vi kommer att lägga många fler ljudspår till de redan rika samlingarna i Ljud & Bild.

Mycket är alltså på gång. Och även under ledigheterna som nu står för dörren håller förstås Litteraturbanken öppet. Gör bruk av samlingarna! Så ses vi igen 2022!


Vykortet som illustrerar det här inlägget har vi lånat från Bohusläns museum.