Det är värt mödan att se närmare på de här bilderna. Fotografierna är tagna av Erik Asklund, sommaren 1931, vid torpet Johannesdal i Ösmo. Här levde Moa Martinson med Harry Martinson, och till torpet kom många av den tidens mest betydande författare på besök. Vad är det vi ser? I trädgården sitter Harry Martinson, iklädd skinnjacka, bredvid Artur Lundkvist. Med ryggen mot kameran en kvinna – Moa Martinson. Var Erik Asklund befinner sig när han tagit den första bilden, med örnens suveräna överblick, är oklart. Kanske riktar han kameran från ett fönster på vindsvåningen.

Artur Lundkvist har randiga strumpor. Harry Martinson är mycket mager och vilar sin högra hand mot en käpp. Han är inte frisk, har svåra år bakom sig. Kisar mot solen. Vid hans sida, på träsoffan, ligger en bunt papper. Det är Nomad, som ska komma ut 1931, och han har just haft högläsning ur manuskriptet. En viss uppsluppenhet, som efter ett långt och mycket intensivt ögonblick, kan skönjas.

Så ett annat fotografi, samma tillfälle, där Martinson läser. Med ett milt leende, med hatten till skydd mot solen, med en koncentrerad Lundkvist i bakgrunden. Stunden före vilan. Martinson före det stora genombrottet. Vännerna vid början av en lång vandring.

(Fotografierna återges med tillstånd.)