Fotografiet är hämtat från den presslegitimation som utfärdades för Evert Taubes räkning av tidskriften Vi.

”I fantasin är jag på väg till Spanien, och se där!” Ja, se där! Med dessa ord inledde Evert Taube ett radioavsnitt som aldrig sändes. Programseriens titel var Evert Taube i Trubadurien och avsnitten bestod av högst egenartade och underhållande föredrag om den medeltida trubadurlyriken, varvade med visor och anekdoter. Trots sitt otidsenliga val av ämne gjorde serien ögonblickligen succé när den sändes 1956–1957. 

Just detta avsnitt nådde däremot aldrig svenska folkets radioapparater. På grund av Taubes stundtals nyckfulla improvisationer var inspelningsprocessen mycket besvärlig. Mitt i mörka natten bandades så småningom en helt ny version, och det nyssnämnda avsnittet har sedan dess samlat damm i Sveriges Radios arkiv. Fram till nu. Under våren 2021 kommer vi nämligen publicera samtliga program – fritt för lyssning. Inklusive det material som aldrig sändes. Följande två minuter är alltså bara en aptitretare inför den stora Taubeska måltiden som väntar.

Att lyssna till dessa inspelningar är verkligen som att färdas i fantasin. Inte bara till medeltidens Spanien, Provence och Toscana. Utan också raka vägen in i Taubes egen sagovärld – och i denna värld skymtar en ny gestalt. Under skalet som munter vispoet träder nämligen den vittre Taube fram med både gåspenna och riddarrustning. Sändningarna blev på så vis upptakten till publiceringen av Taubes eldprov som lärd diktare: boken Vallfart till Trubadurien och Toscana, som sedan tidigare finns bland våra samlingar.

I det två minuter långa klippet ovan hör man till sist Taube skildra vyerna över de sydfranska landskapen. ”Det är minsann värt en vallfart, det vill jag lova” lyder de emfatiska slutorden. Det är vi beredda att hålla med om. Men även resan till den Taubeska sagovärlden är värd en vallfart. 

(Läs gärna mer om radioprogrammen i David Anthins doktorsavhandling Evert Taubes scener.)


Klippet med Evert Taube tillgängliggörs här med tillstånd från rättighetshavarna och Sveriges Radio. Fotografiet är hämtat från den presslegitimation som utfärdades för Evert Taubes räkning av tidskriften Vi.