Fotografiet (av en icke namngiven fotograf), som föreställer ett annat slags svensexa än den Aurell beskriver, har vi lånat från Miliseum.

Tage Aurell (1895–1976) – se där månadens författare! Nu lägger vi Aurells makalösa romaner och berättelser till Litteraturbankens samlingar. Du hittar dem här!

Vi ger också de Aurellska ljudsamlingarna i Ljud & Bild ett tillskott eller två under de kommande dagarna. Idag gäller det novellen ”Svensexa”, sänd i Sveriges Radio den 6 april 1967 – och tryckt i samlingen Nya berättelser (1949).

Tack vare tillstånd från Sveriges Radio och rättighetshavarna finns inläsningen nu att lyssna på här:

”Såsom han gått och sagt till sig själv:

— Jag blir ju så nervös jag. När det fattas mig nånting —

så säger han det på nytt, urskuldande, när han är tillbaka ute på lasarettstrappan.

Nu när det inget fel var med njurarna. Och stadsresan följaktligen onödig.

Han går inte ner i ölstugan på bryggeriet och sätter sig, han går in i en sportvaruaffär och ser på skidor, barnskidor till styvdottern han skall få.

Att hon har ont i en höft så hon haltar betänker han inte förrän han har en expedit hos sig och hör utav honom om priserna.

Märkligt många kronor för ett par brädlappar.”


Tage Aurells radioinläsningar tillgängliggörs här med tillstånd från rättighetshavarna och Sveriges Radio. Fotografiet (av en icke namngiven fotograf), som föreställer Kalle Hansens svensexa, har vi lånat från Miliseum.