I år stjäl vi vår jul från Årstafrun – Märta Helena Reenstierna (1753–1841) – och hennes dagbok. Det finns många jular att välja på, så läs gärna mer i de digitaliserade volymerna!

ÅRSTADAGBOKEN VOLYM 1: 1793–1812
ÅRSTADAGBOKEN VOLYM 2: 1813–1825
ÅRSTADAGBOKEN VOLYM 3: 1826–1839

20 december 1829

”Söndag. Eftermiddagen hitkommo såsom bjudne att dricka Buska Major Moltzer, Capitaine Plank och Lieutenant Sivers. De roade sig med Pusselspel på flera sätt — samt fånglås och åto här om aftonen — värst var mörker och halkan öfver sjön då de skulle gå hem kl: efter 10 om aftonen.”

20 december 1837

”Thorsdag. Jag gaf Brorson till dess sjuka hustru det hon längtade efter några äpplen, af mitt träd — de mästa jag hade och Hans lilla Dotter Carolina ett Emailleradt Guldhjerta till Julklapp —”

20 december 1813

”Måndag. Millväder. Boberg var till Stan och fick af Doctor Vetzell läna ut ett litet Badkar, emedan Doctorn, då jag var sjuk, ordonnerade sådant, men jag nu för rolighet åstundade rena hela kroppen, sedan jag flere år ej tvättat den på en gång.”


P.S. Du har väl lyssnat på vår antologi med inläsningar ur andra dagböcker och brev, ETT HJÄRTA I RYMDEN? Där handlar det kanske inte i första hand om julförberedelser – men de mörka vinterkvällarna smälter snabbt undan i gott sällskap.


Texterna i 2020 års julkalender är hämtade från Årstadagboken. Läs den hos Litteraturbanken.se! Bilderna har vi lånat från Statens Museum for Kunst.