I år stjäl vi vår jul från Årstafrun – Märta Helena Reenstierna (1753–1841) – och hennes dagbok. Det finns många jular att välja på, så läs gärna mer i de digitaliserade volymerna!

ÅRSTADAGBOKEN VOLYM 1: 1793–1812
ÅRSTADAGBOKEN VOLYM 2: 1813–1825
ÅRSTADAGBOKEN VOLYM 3: 1826–1839

22 december 1813

”Onsdag. Töcken och mulit för kropp och själ. Trädgårdsmästaren Nyström var här att till Julklapp åt en Herre från sin Fästmö köpa min Salige Sons Svarfstol med ny metallspindel, 40 Jern och borrar, Skrufskifva och Slipsten för 30 RD Banco.

Nyström fägnades, fick 1 RD Rg: och jag fick hälften hvad denna attiraille kostat min Älskade Son. Herr Gahm var här att bestrida min Julbakning — bestående af 6 sorter bröd — och Mamsell gjorde bakelser.”

22 december 1821

”Lördag. Rägnade, blåste, var mulit hela dagen. Jag bakade till Julbröd efter vanligheten 7 sorter, nemligen Saffrans — Hvete — Råg och 2 slags vörtebröd samt limpor och tårta. Den sednare tillverkade Mamsell, som blef bra, men ringa vinst i stället för att köpa — när smör, egg, mjöl nu äro så dyra varor.

Bröd och limpor blefvo bra, Gud ske lof! de voro tillhopa 133.

Strömberg var hos Kamrer Brogren och köpte Trädgårdsfrön för 4 RD: rgds — då jag tillika fick gratis 13 sorter blomsterfrön.”

22 december 1797

”Fredag. Något frost sedan litet snösmol. Klockan 1/2 6 om morgonen begynte jag att tillaga degarne, som voro 2 rågbröd, 2 vörtbröd, 2 hvete och 2 bakelsedegar. Mina 2 pigor Christina och Catharina voro handtlangerskor att uppälta de gröfre och sätta bort brödet, då jag nästan gjorde hvart endaste ämne, utbakade, krusade Saffransbröd, tårtor och mandelmusslor, pickade sedan kakorna, var vid gräddningen i Bagarestugan och sluteligen sjelf och ensam hopräknade och inbar allt brödet, 228 kakor och 52 bakelser.”


P.S. Du har väl lyssnat på vår antologi med inläsningar ur andra dagböcker och brev, ETT HJÄRTA I RYMDEN? Där handlar det kanske inte i första hand om julförberedelser – men de mörka vinterkvällarna smälter snabbt undan i gott sällskap.


Texterna i 2020 års julkalender är hämtade från Årstadagboken. Läs den hos Litteraturbanken.se! Bilderna har vi lånat från Statens Museum for Kunst.