Drömmer du om att läsa in en dikt? Önskar du att hylla Göteborg på litterärt vis? Oavsett väder återvänder Litteraturbanken till Bältespännarparken i Göteborg på torsdag och fredag! Här står vi mellan 15.00–19.00 utrustade med mikrofon och är redo att spela in stadens litteraturintresserade allmänhet!

Som en del av de festligheter som äger rum under Göteborgs 400-årsjubileum hyllar vi litteraturstaden Göteborg genom att skapa en antologi med Göteborgsdikter, lästa av er – stadens invånare. Till hösten publicerar vi de bästa inspelningarna här på Ljud & Bild.

Tidigare i somras spelade vi in otaliga göteborgare och fler Göteborgsdikter därtill. Då sken sol över redd och kajer. I veckan väntas ett betydligt dystrare väder. Regn och dimma hejdar dock inte oss. Lys upp vår stad med en favoritdikt! Alla är välkomna att delta!

I Bältespännarparken håller vi till invid den yta som kallas Jubileumskompassen. Här bjuder vi förstås även på vatten för de törstiga och små godsaker för hungrande inläsare.

Läs mer på jubileumsfirandets hemsida.

Jubileumskompassen

I dikturvalet hittar du poesi med Göteborgskoppling i bred bemärkelse. Här finns dikter av författare som verkade i staden, liksom texter som själva handlar om Göteborg. Här finner du således både Karin Boyes odödliga ”Ja visst gör det ont” och Evert Taubes ”Min älskling”, men även Karl Gerhards Göteborgsvisa ”I de ökända kvarteren i det ruskiga Marseille” för att nämna ett fåtal.

Här nedanför hittar du den fullständiga listan över dikturvalet. Klicka på dikttiteln för att komma till texten hos Litteraturbanken. På plats i Bältespännarparken har vi texthäftet åt alla uppläsare.