Litteraturkartan. Fungerar lika bra på liten skärm som stor.

Litteraturbanken har blivit med karta! Den heter – föga förvånande, måhända – Litteraturkartan, och du hittar den hos LB.se eller direkt på litteraturkartan.se. (Du kommer rätt hur du än går, det är ju lite så som en karta ska fungera. Kan man tycka.)

Vi går ut lite löst: med tre landskap. Men förhoppningen är förstås att vi på sikt ska kunna täcka in hela landet. För vad bättre sätt att visa på bredden och djupet i ett rikes litteratur än genom den karta som tecknar dess landskap?

Bohuslän, Dalsland och Västergötland: där börjar vi vår resa. Lilian Perme har varit vår ciceron i Dalsland, Gunnar D Hansson i Bohuslän och Erik Andersson i Västergötland. Deras intressen och djupa kunskaper om landskapen har fått styra urvalen av det som (än så länge) utgör en karta över litteraturens platser. Och vi är förstås inte de första som rör oss i dessa landskap. Att följa Carl von Linné i spåren genom västra Sverige är endast ett av kartans glädjeämnen: det finns fler resor att följa. Och man behöver inte ens gå hemifrån för att göra det.

Välkommen till LITTERATURKARTAN!