Bild av Lisa Aurell, hämtad från omslaget till Vägar och möten (1960).

Sedan i höstas finns samtliga skönlitterära verk av Tage Aurell tillgängliga på Litteraturbanken. Det rör sig om en samling djärvt ordkarga kortromaner och novellsamlingar, men likafullt om en sjungande prosa som spritter av värmländsk vigör.

Tack vare tillstånd från Sveriges Radio, kan du nu även höra Aurell läsa in berättelsen ”Intill helgsmål” från novellsamlingen Smärre berättelser (1946). Den sändes i Sveriges Radio sensommaren 1959, till svenska folkets stora förtjusning. Aurell var nämligen en uppläsare utöver det vanliga. I sina ungdomsår drömde han, likt en och annan samtida författare, om att slå sig fram som skådespelare.

”Men ett dubbelt pinsamt hinder stod i vägen: jag stammade”, skrev Aurell efteråt om drömmarna i tidningen Vi:s julnummer 1963. För att råda bot på situationen lånade han från biblioteket en tjock lunta Selma Lagerlöf, och läste högt för sin mor varje kväll tills hon somnade i sin stol.

”Ett slags belöning fick vi omsider, både hon och jag”, fortsatte Aurell i Vi, ”– på en majfest i Folkets hus lyckades jag nästan alldeles felfritt deklamera En gammal munk från Skara [sic].” Kanske har vi dessa övningar att tacka för kalibern i Aurells bevarade inläsningar.


Inspelningen återges med tillstånd från Sveriges Radio och rättighetshavarna. Porträttet av Tage Aurell är tecknat av Lisa Aurell och vi har lånat det från omslaget till Vägar och möten (1960). Citaten är hämtade ur Tage Aurells artikel ”All vår början” i tidningen Vi:s julnummer 1963.