Sedan halvannan månad finns Anna Rydstedts (1928–1994) ”Dikter” – som samlar arton diktinläsningar på vinyl, och gavs ut av kulturnämnderna i Borgholms och Mörbylånga kommun – att avlyssna. Du hittar den här.

Nu kan vi också, tack vare rättighetshavarnas stora generositet, lägga ännu en digitaliserad skiva – en CD, som från början var en kassettbok – med Anna Rydstedt till samlingarna. Den här gången gäller det tjugo diktinläsningar som Rydstedt gjorde 1991, ur samlingen Genom nålsögat (1989).

Diktsamlingen kan du förstås läsa hos Litteraturbanken. Ha den gärna uppe på skärmen samtidigt – och läs med Rydstedt.Upprätta mitt ansikte
åter.

Kläd det med ny hud,
om ock rynkig,
men hel hud.

Återställ mitt ansikte
som du såg mig
en gång.”

Här, i Rydstedts läsning, blir dikten till på nytt.


Porträttet av Anna Rydstedt har vi lånat från Anna Rydstedt-sällskapet och är hämtat ur en privat samling. Diktinläsningarna © Viktoria Bengtsdotter Katz.