Fotografi av Nils Ferlin
Nils Ferlin i filmen Sången om Stockholm (1947). Bilden har vi lånat från Svensk filmdatabas.

När Nils Ferlin så småningom har stadgat sig på landsbygden, och som 51 år gammal bytt den lilla hyrstugan i Penningby mot ett eget hem i närheten, får han besök av Radiotjänst. Ferlin bor nu i torpet Norrboda med tillhörande 28 tunnland mark – den här gången inhandlat för egenhändigt lånade pengar. Året är 1949.

Det är regissören Gunnar Skoglund som för radions räkning intervjuar poeten i programmet Mitt allra bästa. Skoglund har vid det laget gjort sig känd som ”Silverstämman” på grund av sin karaktäristiskt nasala röst som speaker över journalfilmer under 1930-talet. Och det är denna stämma som i programmets upptakt återger vyerna kring Norrboda.

Trots magbesvär och reumatism är Ferlin vid gott mod under inspelningen. Intill matbordet i köket berättar han stolt att han sköter sig. Livet kretsar närmare bestämt kring ”friluftsliv och medicin”. Bohemeriet tillhör utan tvivel det förflutna, även om de gamla vännerna från Klarakvarteren uppvaktar honom titt som tätt.

I takt med det gemytliga samtalets fortgång passerar Ferlins liv i revy. Han berättar om tiden som schlagertextförfattare (och läser därtill upp sångtexten ”Indra” författad tillsammans med vännen Gustaf Andborg), om sitt kortvariga äventyr som sjöman, om livet som teaterarbetare. Och givetvis mycket mer.

När Skoglund slutligen frågar Ferlin vilken av hans dikter som är hans allra bästa, fordras inte mycket betänketid. En inneboende är det självklara svaret. Ferlin återvände till denna dikt med jämna mellanrum, och i ett brev till Olof Lagercrantz skrev Ferlin 1959 att i ”den dikten tycker jag nämligen att jag – på ett sätt som jag är belåten med (och till min egen befrielse) – lyckats uttrycka den olust inför liv och samhälle som – jämte min oro – torde vara det mest konstanta hos mej.”


Inspelningen återges med tillstånd från Sveriges Radio och rättighetshavarna. Fotografiet är från filmen Sången om Stockholm (1947), och vi har lånat det från Svensk filmdatabas.I Jenny Westerströms biografi Nils Ferlin. Ett diktarliv (1998) kan man läsa mer om Nils Ferlin och hans leverne.