Hannes Meidal
Foto: Sören Vilks, Dramaten.

Sommaren är kommen, och somliga står på tröskeln till semester och ser fram emot årstidens stora och små glädjeämnen. Vad passar då bättre än en diger ljudantologi av högsta klass? Tidigare i år nämnde vi att dramatikern och skådespelaren Hannes Meidal besökt vår inspelningsstudio och där läst in dryga fem timmar noveller och dikter. Nu är alltså stunden då alltsamman publiceras.

Oavsett om du tillbringar sommaren i solstolen, ute på äventyr eller på soffan önskar vi att dessa arton makalösa inläsningar ska skänka glans åt tillvaron. Här finns dikter för dygnets alla timmar, berättelser för alla väder, och levnadsstämningar för alla lynnen.

I den övre spellistan hör du noveller, sagor och prosafragment. Hannes Meidal lotsar oss här från 1880-talets August Strindberg fram till Stig Dagermans mästerstycke ”Tusen år hos Gud” – med några mellanlandningar i Selma Lagerlöf, Agnes von Krusenstjerna, Maria Sandel och Kerstin Söderholm. Samtliga texter är självklart fritt tillgängliga hos Litteraturbanken!

I den nedre mediespelaren finner du istället dikter av Karin Boye och Erik Lindorm, och även inlästa visor ur Fridas bok – Birger Sjöbergs debut som utkom för 100 år sedan i år.

Läs texterna hos Litteraturbanken:

STIG DAGERMAN: DE RÖDA VAGNARNA
STIG DAGERMAN: I FARMORS HUS
STIG DAGERMAN: TUSEN ÅR HOS GUD
AGNES VON KRUSENSTJERNA: DEN STUMME SKALDEN
AGNES VON KRUSENSTJERNA: KONSTNÄRSLÄNGTAN
SELMA LAGERLÖF: BORTBYTINGEN
MARIA SANDEL: MIN GATA
AUGUST STRINDBERG: DYGDENS LÖN
KERSTIN SÖDERHOLM: SKÅDESPELAREN

KARIN BOYE: I RÖRELSE
KARIN BOYE: JA VISST GÖR DET ONT
ERIK LINDORM: LYCKANS MINUT
ERIK LINDORM: MOR OCH SON
ERIK LINDORM: MÖTET
BIRGER SJÖBERG: BLEKA DÖDENS MINUT
BIRGER SJÖBERG: DEN FÖRSTA GÅNG …
BIRGER SJÖBERG: OM KANALERNA PÅ MARS
BIRGER SJÖBERG: »SLÄPP FÅNGARNE LOSS!»


Inläsningarna är upphovsrättsskyddade. Stig Dagermans texter återges med tillstånd från rättighetshavarna.