Tage Aurell i sitt hem i Mangskog. Fotografiet, av en icke namngiven fotograf, är hämtat ur Albert Bonniers förlag. Ett familjeföretag 1837–1962. Etthundratjugofem år (1962).

Nu är det dags för Tage Aurell (1895–1976) – den här månaden lägger vi Aurells vackra romaner och berättelser till Litteraturbankens samlingar. Du hittar dem här!

Vi ger också de Aurellska ljudsamlingarna i Ljud & Bild ett tillskott eller två under de kommande dagarna. Först ut är Aurells lustfyllda inläsning av den djupt dråpliga texten ”När dikten kom till X-vattnet”, sänd i Sveriges Radio den 4 mars 1956 – och så småningom tryckt under titeln ”När ljuset kom till X-vattnet” i samlingen Vägar och möten (och blad för vinden) (1960).

Tack vare tillstånd från Sveriges Radio och rättighetshavarna finns inläsningen nu att lyssna på här:

”Det var torrt, fint och höstfagert när jag om morgonen drog hemifrån — då jag i kvällningen steg ur bussen sjönk lågskorna djupt ner i våt snö. För resten snöade det fortfarande, tätt och inhöljande, det var inte så lätt att se nånting —

— Vi skall gå häråt, sade en barsk röst ur mörkret. Han får följa efter.

Mera snö kröp ner i skorna och smälte iskall där.”

Framför mig klev en svart gestalt men tyst nu, klev bara vidare, målmedvetet, uppför en backe, mot ett svagt sken. Ett litet slag var vi i jämbredd och då urskilde jag så någorlunda halva hans ansikte, hederlig, lite hårdhuggen Brantingsarbetartyp, säkert rejäl i alla detta livets angelägenheter.”


Tage Aurells radioinläsningar tillgängliggörs här med tillstånd från rättighetshavarna och Sveriges Radio. Fotografiet, av en icke namngiven fotograf, är hämtat ur Albert Bonniers förlag. Ett familjeföretag 1837–1962. Etthundratjugofem år (1962).