I år stjäl vi vår jul från Årstafrun – Märta Helena Reenstierna (1753–1841) – och hennes dagbok. Det finns många jular att välja på, så läs gärna mer i de digitaliserade volymerna!

ÅRSTADAGBOKEN VOLYM 1: 1793–1812
ÅRSTADAGBOKEN VOLYM 2: 1813–1825
ÅRSTADAGBOKEN VOLYM 3: 1826–1839

16 december 1796

”Fredag. Sängkammaren och min Mors kammare skurades. 2ne Posteijformar, 24 cremekoppar och 4 st: blå och hvita Blomkrukor hämtades af Nils Hvalstedt hem med släda från Rörstrand.”

16 december 1818

”Onsdag. Sträng köld. Kl: 10 förmiddagen for jag till Fru Hanson, som var med mig uppe i Riddarhuset, där vi sågo en mängd Bordstudsare af mångfaldig skapnad — lika så förträffeliga porcelainer, Ljusstakar, Groupper, buster, Urnor, Candelabrar etc: etc: Meubler voro en hoper, men ej de bättre, utan mest urblekta sidentyger och mera gammaldags faconer, dock mest Mahogenij och förgyllda. Sedan tog jag en Déjeunée Dinatoire, som var rätt smaklig, hos fru Hanson.

På bortresan mötte jag min Bror och Dess kusk i Chajse, samtalet var kort. Många, som jag träffar, undrar på Hans hushållning och uppförande mot mig, och dess hala tal blir ej trodt af alla.”

16 december 1819

”Thorsdag. En Reenstjernisk Famille tafla och ett Slädnät inpackades för att nedsändas åt Småland till min Syster Eva Catharina, nu Fleetwood, för Dess yngste Son att skära ut efter, emedan han hade ett ovanligt eget Genie för Bildthuggerie; denna tafla skulle af Dess slägtinge Cadetten Silfverhjelm föras till Småland.”


P.S. Du har väl lyssnat på vår antologi med inläsningar ur andra dagböcker och brev, ETT HJÄRTA I RYMDEN? Där handlar det kanske inte i första hand om julförberedelser – men de mörka vinterkvällarna smälter snabbt undan i gott sällskap.


Texterna i 2020 års julkalender är hämtade från Årstadagboken. Läs den hos Litteraturbanken.se! Bilderna har vi lånat från Statens Museum for Kunst.