Vårt senaste tema är en vinterblandning.

Det lider mot slutet av året. Litteraturbankens redaktörer arbetar nu de sista skälvande dagarna innan vi alla går in i det julskimmer som så småningom leder vidare mot nyår – och 2021. Det är alltså hög tid att summera året som gått.

Vi har fortsatt att publicera svenska litterära klassiker. Under året har vi lagt sisådär femhundra nya verk till våra digitala samlingar, och därutöver ett antal presentationer och författarintroduktioner. Vi har haft temamånader om allt från Elin Wägner till dagböcker, brev och noveller.

Teman under året som gått.

Och vi har också utökat våra ljudsamlingar här på Ljud & Bild-sajten med närmare tvåhundra ljudfiler. Här finns mycket att lyssna på nu, drygt sjuhundra ”ljud” i skrivande stund. Allt från diktinläsningar till intervjuer, noveller och radioprogram gömmer sig i samlingarna. Under slutet av året har vi fokuserat extra mycket på Tage Aurell och Nils Ferlin. Och du har väl inte missat vår julkalender? I år dyker vi djupt i Årstafruns jular.

Sajten har också fått ett Diktens museum, där vi under året öppnat en större och en mindre utställning. I april öppnades en stor utställning om den i år hundraårsjubilerande poeten Anna Greta Wide (1920–1965), och mot slutet av året öppnades en mindre utställning om Tage Aurells arbete med Georg Büchners pjäs Woyzeck.

Diktens museum – här med en utställning om Anna Greta Wide.

Vi ser att allt fler lärare och elever använder Litteraturbankens Skola och dess pedagogiska resurser. Det är glädjande! Vi hoppas kunna arbeta vidare med Skolan under 2021, det finns ju ett tydligt behov av detta i skolvärlden. Vi har också öppnat en särskild sida för bibliotekarier – och fått en sida om shared reading. Och Bokcirklar.se, där vi är med, har fått en ny skrud. Besök den!

Det tillkom en förbättrad sökfunktion också. Nu kan man söka i texter som har äldre stavning – och ändå få träffar, trots att man kanske inte alltid vet att ordet ”giva” kunnat stavas både som ”gifva” och ”giffua” i äldre tider. Förhoppningsvis går det nu en smula bättre att få träffar också i dessa äldre stavningsformer när man letar efter ord, fraser och citat i våra samlingar. Det gäller förstås fortfarande att söka kreativt för att maximera antalet träffar. Men med miljoner och åter miljoner sökbara ord är nog överflödet redan ett faktum. Så viktigt är också att begränsa sin sökning såpass att träffarna inte blir alldeles för många. Man kan ju lätt gå vilse i dessa väldiga textrymder.

Den förbättrade sökningen.

Vår närvaro i sociala medier är ett återkommande glädjeämne för oss i redaktionen; det är ju ett år som detta mest där som vi får möta er läsare. Diskussionerna om kvällens dikt på Facebook är något att lyfta fram lite extra – ofta har man ju olika tankar om vad en dikt betyder och innebär. Och med tretton och ett halvt tusen följare är det förstås många olika tankar som bryter sig mot varann.

Under året har vi också börjat med det stora forskningsprojektet Nya vägar till det förflutna. Digitaliseringen av det litterära 1800-talet har alltså börjat i stor skala, och under 2021 kommer vi att publicera de första tusentalen verk som hör detta projekt till. Vi räknar med att lägga ut de första tusen titlarna redan i början av mars, och sen kommer det att rulla på i gemytlig takt under åren som följer. Att som användare hinna läsa allt det som kommer ur detta projekt är förstås en omöjlighet – men vi klurar på olika kloka sätt att visa på vägar genom de digitala bokhyllorna. Tanken är att tillgängliggöra det hela på så bra sätt som möjligt. I slutändan handlar det ju om vårt gemensamma litterära kulturarv.

Vi tänker oss en utställning också om detta inom Diktens museum – en utställning som fokuserar dels på projektet som sådant, men som också tecknar vägar in i detta omfattande material. Till detta återkommer vi förstås. Men arbetet har börjat.

Ett litet utsnitt ur Litteraturkartan.se som öppnar i slutet av januari 2021.

Under 2020 har vi också arbetat en hel del med ett projekt om västsvensk litteratur. Redan mot slutet av januari 2021 lanserar vi därför en ny resurs: Litteraturkartan.se. Med Bohuslän, Dalsland och Västergötland i fokus blir litteraturen synlig på kartan. Här ska du redan från början kunna följa hur Carl von Linné rör sig genom Västergötland, hur Mary Wollstonecraft går i land i Halland och förflyttar sig i det sena sjuttonhundratalets Göteborg och Bohuslän, och hur gestalterna i C.J.L. Almqvists epokgörande roman Det går an reser mellan Mariestad och Lidköping. Allt i litteraturens tecken.

Snart är det helg, snart nog faller snön också i söder. Men Litteraturbanken stänger aldrig. Och där finns redan nu oändligt mycket att upptäcka.