I år stjäl vi vår jul från Årstafrun – Märta Helena Reenstierna (1753–1841) – och hennes dagbok. Det finns många jular att välja på, så läs gärna mer i de digitaliserade volymerna!

ÅRSTADAGBOKEN VOLYM 1: 1793–1812
ÅRSTADAGBOKEN VOLYM 2: 1813–1825
ÅRSTADAGBOKEN VOLYM 3: 1826–1839

17 december 1815

”Söndag. Stormen sagtade sig mot morgonen, och dagen var klar. Aftonen lagade vi till gröna och andra Ljus, Vaxstapel bitar och guldpappers klockor, i små granar, att i morgon fira brors namnsdag med.

Kl: 7. började snöga rätt skönt. Från Plageman fick jag köpa en flaska Märkfärg och 50 stycken små kulor, kallade Svenska smällar, de smällde bra och kostade 2 skilling stycket.”

17 december 1821

”Måndag. Mulit — någon blåst. — Jag slagtade mina 2 gäss — Strömberg var min hjelp att hålla dem, det jag nu ej orkade, för att, som man säger, sticka dem i knät. — Han ville ock lära sig slagta Gäss — Mamsell och Brita Stina plockade dem rätt väl, och de voro bra feta och hvita.”

17 december 1812

”Thorsdag. Herr Gahm var här och hjelpte mig baka 5 slags bröd till Grafölet och med detsamma till Julen, neml: 1 Canel kaka och 12 andra Saffransbullar, 24 Hvetebullar, 7 bullar och 50 kneckekakor af skrädt rågmjöl, 20 vörtbullar och 24 oskrädda bullar, samt 4 tjog Spisbröd. Bobergskan gräddade det och Lena kärnade smör.”


P.S. Du har väl lyssnat på vår antologi med inläsningar ur andra dagböcker och brev, ETT HJÄRTA I RYMDEN? Där handlar det kanske inte i första hand om julförberedelser – men de mörka vinterkvällarna smälter snabbt undan i gott sällskap.


Texterna i 2020 års julkalender är hämtade från Årstadagboken. Läs den hos Litteraturbanken.se! Bilderna har vi lånat från Statens Museum for Kunst.