Utställningsaffisch med Taube

Evert Taube fyller 131 år idag den 12 mars! Till födelsedagsbarnets ära har vi just öppnat en digital utställning på Diktens Museum. Vi presenterar: ”Taube: vallfartens diktare” – en utställning om Taubes radioprogram som behandlar den medeltida trubadurlyriken (1956–1957).

Första radiosäsongen heter ”Evert Taube i Trubadurien”, och andra ”Evert Taube på nya strövtåg i Trubadurien”. Dessa sändes ursprungligen i anslutning till publiceringen av boken Vallfart till Trubadurien och Toscana (1957).

I utställningen kan man lyssna på de åtta radioprogrammen, i vilka Taube föreläser, berättar anekdoter, sjunger visor och läsexr upp översättningar av en mängd medeltida klassiker, såsom Beatritz de Dia (ca 1140–1175) och Dante Alighieri (1265–1321). Det är ett sant nöje från första sekund till sista klingande ackord.

Lyssna på radioprogrammen här nedanför, eller klicka dig vidare till utställningen för att läsa mer om varje avsnitt, titta på fotografier eller lyssna på bortklippt material. Taubeforskaren David Anthin har därtill skrivit en lysande essä i ämnet!


Inspelningarna tillgängliggörs här med tillstånd från rättighetshavarna och Sveriges Radio.