Alfhild Agrell (1849-1923) var en av 1880-talets stora författare. Hon rönte främst uppmärksamhet som dramatiker. Dramerna Räddad (1882), Dömd (1884) och Ensam (1886) gjorde lika mycket succé på huvudstadens teatrar som de gav upphov till livlig debatt – vilken till sist satte punkt för hennes popularitet under slutet av 1880-talet. Hennes dramer antogs inte längre av teatrarna.

Agrell var före sin tid. Hon skildrade den förhärskande sexualmoralen. Hon förespråkade kvinnors äganderätt. Hon gav ogifta mödrar en röst i samhället.

Nedanför ser vi henne på bild. I Uppsala universitetsbiblioteks magasin gömmer sig nämligen en smärre samling tidningsurklipp med Agrells porträtt. Bilderna förtäljer om ett helt liv. En författares liv.

Klicka på bilderna för att förstora dem.

Alfhild Agrell var därtill en lysande novellist. Och i våras gästades vi av regissören och skådespelaren Emilie Strandberg som då läste in Agrells novell ”Skymning”, från novellsamlingen Hvad ingen ser (1885). Lyssna på novellen i spelaren nedanför.

Du hittar förresten fler noveller av det moderna genombrottets kvinnor i novellantologin Synd (1993), redigerad av Birgitta Ney. Boken kan laddas ner gratis till läsplattan, och innehåller flertalet klassiker, såväl som minor classics, av författare som Victoria Benedictsson, Mathilda Malling, Anne Charlotte Leffler med flera.


Inläsningen spelades in i Göteborg mars 2021 och inspelningstekniker var Martin Joviken. – Bilderna har vi lånat från Uppsala universitetsbibliotek. Du hittar dem här och här.