Karl Gerhard
Karl Gerhard repeterar inför andra säsongens sjätte radioprogram.

Karl Gerhard (1891–1964) var en av nittonhundratalets mest färgsprakande kulturpersonligheter. Det framgick inte minst i radion, som han flitigt gästade.

Just Karl Gerhards radiomedverkan har vi också anledning att belysa. Idag kan vi nämligen presentera en serie enmanshörspel som denna revykung producerade för radio 1948–1951. Och i programmens blickpunkt står Karl Gerhard själv – det är nämligen hans eget liv som skildras i prosans och kuplettens form.

Det rör sig alltså om ett slags radiomemoar, som från början var tänkt att sändas i fem halvtimmeslånga avsnitt. Men på grund av radiolyssnarnas gensvar resulterade radioprojektet slutligen i hela tjugo avsnitt. De bevarade avsnitten utgör nästan åtta timmars lustfylld lyssning! Tack vare tillstånd från rättighetshavarna och Sveriges Radio har vi nu nöjet att tillgängliggöra programmen i spellistorna här nedanför.

Den uppmärksamme noterar att det fattas fyra avsnitt. Vi är de första att beklaga det. Till och med de annars beständiga arkiven naggas stundtals av tidens tand. (Om du vet mer om de försvunna avsnitten får du gärna maila oss!)

Första säsongen sändes mellan november 1948 och april 1949. Inspelningarna återges med tillstånd från Sveriges Radio och rättighetshavarna.

Radioserien delar titel med den första av de fem memoarböckerna Karl Gerhard skrev under sin livstid: Och så kommer det en gosse (1931). Men bäggedera är givetvis en blinkning till revykupletten ”Jazzgossen” – en av hans populäraste sånger, vilken han skrev till revyn Ställ er i kön redan 1922.

Sånger samsas med anekdoter när Karl Gerhard fritt skildrar sitt förflutna som revyförfattare, kuplettsångare, teaterdirektör, skådespelare och mycket mer. Det hela andas av glädje när han i programmen flyger fram med lustiga röstvariationer och tempoväxlingar. Och den som inte är förtrogen med honom sedan tidigare får här en ypperlig chans att bekanta sig med både melodi och leverne.

Andra säsongen sändes mellan november 1950 och april 1951. Inspelningarna återges med tillstånd från Sveriges Radio och rättighetshavarna.

Redan när det begav sig rönte programmen stor framgång. Efter tre avsnitt framröstades han till och med av Dagens Nyheters läsare till bästa radioprestation. Prissumman var 250 kronor. Det motsvarar cirka 5000 kr idag. Dagens Nyheter uppmuntrade radiostjärnan att tillöka serien, och radioproducent Per-Martin Hamberg nappade genast på idén. Ja, som vi redan nämnt resulterade erkännandet i ytterligare femton radioprogram – och Karl Gerhard fick därmed smeknamnet ”Radions lilla solstråle”. Läs mer i tidningsurklippen nedan!

I samma veva framträdde Karl Gerhard för slutsålda salonger i både Göteborg och Stockholm. Och nog är revyscenen hans egentliga hemmaarena – i samband med prisutdelningen yttrade han nämligen: ”Revyscenen är avsedd för en tränad publik, för sådana som förstår valören av vad som yttras, låt oss säga om ett känt namn. Men i radion får ett namn sagt med kritisk udd en hårdare slagkraft och når öron som inte är vana att lyssna till citationstecken. Det gör det svårare – och otacksammare. Man har inte heller stödet från dekorationerna.”

På Litteraturbanken kan du läsa mer av och om Karl Gerhard. Ta dig vidare till hans böcker genom att klicka här. Eller lyssna på fler av hans radioprogram här.


Inspelningarna återges med tillstånd från Sveriges Radio och rättighetshavarna.Fotografiet av Karl Gerhard har vi lånat från Dagens Nyheters artikel ”Radiojul…” som publicerades den 23 december 1950.