Elin Wägner

Idag har vi den stora glädjen att kunna tillgängliggöra fem radioinspelningar av författaren, journalisten och rösträttskvinnan Elin Wägner (1882–1949).

Först ut presenterar vi radioprogrammet ”När jag blev författare” som sändes den 17 oktober 1938. Programidén var enkel: landets yppersta litteratörer berättade under en knapp kvart om deras vindlande vägar fram till författaryrket.

Hjalmar Söderberg, Vilhelm Moberg, Gustaf Hellström och Frans G. Bengtsson deltog i programmet. Men Elin Wägner var allra först fram till mikrofonen – och hennes historia för oss tillbaka till en tid före kvinnlig rösträtt, före stridsflygplan, revolutioner och världskrig.

I programmet berättar hon hur debutverket Från det jordiska museet (1907) kom till som en överraskning, medan hon arbetade som telegrafkorrespondent i London och ”just hade grundligt spruckit på uppgiften att reda sig själv i främmande land”.

Hon talar också om de erfarenheter som ofrånkomligen måste kvarstå en författare i en främmande samtid: ”Vi författare av en äldre generation står i en förvandlad värld och ser mot otroliga perspektiv. Om den nya värld jag råkat in i förblir ofattbar för mig, så kan jag inte författa längre. Jag sträcker därför ut mina händer för att försöka fatta åtminstone något därur. Skall jag då ha mod att göra en ny erfarenhet och skall jag ha plats för den inom mig, så att den verkligen blir min, i så fall kan jag kanske debutera som författare igen …”

Lyssna på radioprogrammet i mediespelaren nedanför, eller klicka dig vidare till vårt digitala bibliotek där du finner över trettio böcker författade av Wägner, och en samling texter om Wägner. Alltsamman är öppet och gratis för allmänheten dygnet runt. – Inspelningen tillgängliggörs här med tillstånd från Sveriges Radio.


Rösträttsvykortet ovanför, med ett foto taget av en okänd fotograf, har vi lånat från Uppsala universitetsbibliotek. – Rösträttsrörelsen skapade debatt i samhället med olika tillvägagångssätt; bland annat lät man trycka vykort med fotografier och citat av kända författare. Vykortet med Wägners fotografi pryddes av ett citat ur hennes roman Pennskaftet (1910). – Om du vill kika på fler rösträttsvykort kan du ta dig vidare till Göteborgs universitetsbiblioteks samling.