När vi lanserade den stora utställningen om Anna Greta Wide i Diktens museum i april 2020 var fotografierna en självklar del av helheten. Där kunde man se allt det som tidigare funnits i släktens gömmor och som i december 2018 donerats till Göteborgs universitetsbibliotek: snapshots, ateljéfotografier, konfirmations- och skolbilder.

Wide satte sig inte gärna framför en kamera. Det gör porträttbilder sällsynta, och inte heller ögonblicksbilder är särskilt vanliga. Men så hände det sig alldeles nyss att vi fick tag på ytterligare några fotografier. Det var Karin-Ida Ström som hörde av sig, och hon hade efter sin mamma, Hjördis Rödin (1919–2007) – som var gymnasiekamrat med Wide – fått ärva ett antal fotografier där Wide förekommer.

Ingrid Brügge och Anna Greta Wide, hösten 1937. Fotograf: okänd.

Skolresor. Utflykter. Glada leenden i goda vänners lag. Som det brukar vara när skolkamrater samlas och någon har en kamera med sig. Och vissa av de här bilderna var ovanligt fina. Som den vi ser här ovan.

Året är 1937, och det är höst. På fotografiets baksida har Hjördis Rödin förtydligat i blyerts: ”Ingrid Brügge och Anna Greta Wide hösten 37”, samt: ”Svampexkursion”. Vännen Brügge, till vänster, rensar med koncentrerad blick svamp med en kniv, och Anna Greta Wide, som tittar rakt in i kameran, är upptagen med en liten borste.

”Efter en bortregnad sommar
står vi i höstens stilla solflöde
och förstår utan att begripa —
som när den okunnige musikälskaren
saligt lyssnar till trippelfugan.
Äntligen är vi som barn,
i ett alldeles öppet saktmod
som ingenting har att göra
med sammanbiten behärskning.
Vi säger, med blick eller läppar:
det var nog riktigt, alltsamman.”

Det är fem år till debuten med Nattmusik (1942).
Det är två år till dess att kriget bryter ur.

Ett stort tack till Karin-Ida Ström för fotografierna. Läs gärna mer om och av Anna Greta Wide i den stora utställningen FRIHET & SANNING.