”Tillfällighetsdikter byggda på dagsaktuella händelser brukar mera sällan tåla morgondagens ljus. Men det finns undantag. Mer säger jag inte. Det gör Stig Dagerman.” Så inleder programledaren Eric Sandström radioprogrammet ”Lördagskväll” den 28 november 1953 innan författaren Stig Dagerman (1923–1954) tar över ordet.

Stig Dagerman
Stig Dagerman

Dagsaktuell vers blev ett återkommande inslag i den syndikalistiska dagstidningen Arbetaren alltsedan Dagerman tillträdde som kulturredaktör 1945. Numren pryddes med jämna mellanrum av spalten ”Dagermans dagsedel”. Han medverkade dock i tidningen långt dessförinnan. Redan som artonåring publicerade han sina dikter och reflexioner över det brinnande kriget på kontinenten under signaturen Qroll.

Sammantaget författade han över tusen dagsedlar, även under perioder som präglades av orubblig skrivkramp på prosans område.

Och i detta radioprogram från 1953 står han alltså i egen hög person och läser in ett urval av dagsedlarna. Först ut ”Till en häst”, tillägnad den siste renhållningshästen i Stockholm som avslutade sin gärning 1953. Sedan ”Efteråt”, tätt följd av ”Samlarna”. Och sist ”Fröken Saga” – ”en visa med telefonmotiv” som Dagerman kallar det i programmet.

Lyssna på hela radioprogrammet i mediespelaren längst upp, eller lyssna på de enskilda dagsedlarna i spelaren här nedan. Allra sist i spellistan nedanför kan du höra Dagerman läsa en av sina mest berömda dikter: ”En dag om året” som först publicerades i Arbetaren den 23 februari 1954.

Om du vill läsa mer om Stig Dagerman kan du med fördel vända dig till Olof Lagercrantz biografi Stig Dagerman (1958), eller Lotta Lotass avhandling Friheten meddelad. Studier i Stig Dagermans författarskap (2002). Båda böckerna finner du numer i vårt digitala bibliotek.

Men framför allt: om du vill läsa mer av Stig Dagerman finner du desto mer i vår Dagermanavdelning! Samtliga titlar kan laddas ner till datorn eller läsplattan helt gratis.


Inspelningarna återges med tillstånd från Sveriges Radio och rättighetshavarna. Fotografiet, taget av en okänd fotograf, har vi lånat från Expressen (12.11.50).