Klassikerpodden Verket är tillbaka med ett nytt litteraturavsnitt! Idag handlar det om Selma Lagerlöfs oförglömliga roman Körkarlen från 1912.

Gäster i studion är Lagerlöfkännarna Anna Nordlund och Jenny Bergenmar. Anna Nordlund är docent i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet och författare till bland annat biografin Selma Lagerlöf. Sveriges modernaste kvinna (Max Ström, 2018). Jenny Bergenmar är professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet, specialiserad på Lagerlöfs författarskap och har bland annat forskat om läsarbreven till Selma Lagerlöf.

I våra digitala bokhyllor hittar du förstås flera utgåvor av Lagerlöfs Körkarlen samt ett par fragment av äldre manuskript. Läs och låt dig tjusas! Det finns även ett överflöd av ytterligare Lagerlöflitteratur i biblioteket. Där finner du inte bara andra klassiker såsom Gösta Berlings saga och Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige, det finns också en samling biografier och andra texter om vår Selma Lagerlöf.

Tips till lärare: hos Litteraturbankens Skola hittar du dessutom flertalet handledningar och uppslag för undervisning i och om Selma Lagerlöfs verk från förskoleklass till gymnasiet!

Du kan lyssna på avsnittet i spelaren ovanför, men du hittar oss även i din vanliga poddapp och på Spotify.


Verket – en podd om klassiker är ett samarbete mellan bildningsmagasinet Anekdot vid Stockholms universitet, Nationalmuseum och Litteraturbanken.

Samtalsledare: Paulina Helgeson
Ljudproduktion och klippning: Urban Göranson
Producent: Magnus Bremmer