Juni är här och Litteraturbanken har nyligen uppdaterats med massvis av böcker från det förflutna. Inte minst har vi med generöst tillstånd från rättighetshavarna kunnat tillgängliggöra fyra titlar av västgötalitteraturens stora hushållsnamn: Västgöta-Bengtsson!

Västgöta-Bengtsson, eller Sixten Bengtsson som det riktiga namnet löd, var en flitig talare i radio. Redan 1944, alltså tre år innan bokdebuten med Västgöta-Bengtssons Västgötahistorier, stod han vid Radiotjänsts mikrofoner och berättade sina under åren hopsamlade sägner och skrönor. Så blev han alltså Västgöta-Bengtsson med svenska folket.

Hans berättelser blev så småningom kilometer av rullband, kilogram av grammofonskivor och högar av kassettband. Dessa rikedomar kan vi givetvis inte undvara. Därför har vi, bland mycket annat ljudmaterial, digitaliserat två kassettböcker: Res med Västgöta-Bengtsson, vol. I och II.

Bengtsson reser här runt i landskapet och kåserar om anmärkningsvärda platser. Hela vägen från Karleby gånggrifter till Läckö slott, med 21 stopp däremellan. Allvar och lustigheter varvas om vartannat under dessa knappa sex timmar.

Inspelningarna har givetvis förärats med två resor i Litteraturkartan. Här kan du följa med Västgöta-Bengtsson på hans färd genom bygden. Både hemma vid datorn – eller fysiskt om man så känner för en sommarutflykt. Varje plats är utmärkt med en kartnål i kartgränssnittet, och ljudinspelningarna förser dig med vägbeskrivningar.

Ta dig direkt till Västgöta-Bengtssons första resa här, eller till den andra resan här! Klicka på ”Följ Res med Västgöta-Bengtsson” för att ta dig vidare till nästa anhalt. – Givetvis kan du även lyssna på ljudspåren direkt här på Ljud & Bild i mediespelarna ovanför.

Läs mer av Västgöta-Bengtsson hos Litteraturbanken:

PÅ STRÖVTÅG I VÄSTGÖTABYGD (1948)
MINA ROLIGASTE HISTORIER (1972)
SOLEN ÄR STÖRST VID SIN NEDGÅNG (1977)
MED VÄSTGÖTA-BENGTSSON I LINNÉS FOTSPÅR (1979)


Inspelningarna återges med tillstånd från rättighetshavarna.